Arvoase haussa? Ruotsistakin niitä saa halvemmalla

Ruotsissa käytettyjen metsästysaseiden markkinat ovat valikoimiltaan ihan eri tasoa kuin meillä. Tämän vuoden huutokauppojen hintataso on pysynyt kohtuullisena.

 

Eri maissa myytävien metsästysaseiden hintatasossa on aina selittämättömiä eroja. Ruotsissa vanhoista Sakon ja Tikan kivääreistä joutuu maksamaan yleensä aika paljon enemmän kuin Suomessa, ja sama koskee myös uusia luotiaseita.
Sen sijaan arvohaulikkoja saa - käytettynä - Ruotsista selvästi edullisemmin kuin meiltä. Ja oikein ällistyttäviä hintapoikkeuksia löytyy yhdistelmäaseista.

Tukholmassa järjestetään keväisin ja loppusyksystä muutamia käytettyjen aseiden huutokauppatilaisuuksia, jotka ovat tulleet tutuiksi myös suomalaisille harrastajille. Aiemmin tärkein ja hienoin taisi olla aseliike Widforssin huutokauppa, mutta taannoin liike siirsi kaikki huutokauppatoimintonsa verkkoon ja myy käytettyjä siellä ympäri vuoden.
Jäljellejääneistä "perinteisistä" myyntitapahtumista merkittävin onkin nyt Kungsgatanilla sijaitsevan aseliikkeen Walter Borgin tilaisuus. Huutokauppa järjestetään yleensä Tukholman keskustan isossa Clarion-hotellissa, ja sinne on yleisöllä vapaa pääsy.

Myytävät esineet tulevat esittelyyn liikkeen verkkosivuille noin kuukautta ennen huutokauppaa. Verkossa esineistä on hyvät kuvat ja aika luotettavat selostukset. Johtuneeko Ruotsin tiukoista kuluttajansuojasäännöistä vai mistä, mutta aseiden kuntomääritelmät ovat aika inhorealistisia. Naarmut ja halkeamat selitetään juurtajaksain, ettei ostajaehdokas vain pettyisi. 
(Tai sitten vain suomalainen harrastaja on tottunut rupisiin ja kulahtaneisiin pyssyihin joita kehutaan täällä "kuin uusiksi".)

Myyntitavaroita pääsee katsomaan myös livenä liikkeen kellarissa muutamaa viikkoa ennen huutokauppaa. Kävin vilkaisemassa tämän kevään tarjontaa Walter Borgilla, ja havainnot olivat samoja kuin edellisvuosinakin: Ruotsista löytää arvoaseita ja laadukkaita käyttöaseita erittäin helposti.

Kannattaako sitten Tukholman huutokaupoissa käyminen, jos juuri sillä hetkellä ei aio ostaa mitään?

Ehdottomasti. Tilaisuuksissa on hauska, ruotsalainen välitön tunnelma, ja meklarit osaavat nostattaa ostoinnostusta.

Useimmille kävijöille huutokauppa onkin juuri ilmaista päiväunelmointia - on hauska nähdä millaisia harrastusvälineitä länsinaapurissa on tarjolla ja miettiä mitä samat esineet maksaisivat täällä.

Oheisissa hintaesimerkeissä ovat toteutuneet vasarahinnat. Niiden päälle tulee vielä myyjäliikkeen 20 prosentin provisio sekä muutaman kymmenen euron verran oheiskuluja. Siitä huolimatta hintataso jää suomalaiseen verrattuna kohtuulliseksi. Lisäksi kyse on aseista, joita täällä liikkuu myynnissä harvakseltaan tai ei juuri lainkaan.

 

Hintaesimerkkejä:

Merkel 30 Lyx-drillinki, 12/70 ja 6,5x57R. Aseen lähtöhinta oli 14000 kruunua - ja sillä se myös meni. Luotikaliiperin patruunatarjonta on toki Suomessa aika niukka, mutta teholtaan lähellä ruotsinmauseria (6,5x55) se on mainio kauris- ja peurajahtiin. Bonuksena aseessa oli vielä Swaron kirkaslasinen punapistekiikari, luotipiipussa herkistinliipaisin ja siisti kunto.

Toinen versio samasta aseesta eli Merkel 30 Lyx, kal 12/70-7x57R, herkistimellä sekin mutta ilman kiikaria, meni runsaalla 600 eurolla.

Pienriistadrillinki Krieghoff Trumpf Dural, 12/70 ja 222 Remington, ilman kiikaria, myytiin 960 eurolla. Kiikareilla varustetut ja luotikaliiperiltaan peura/hirvilailliset Trumpfit menivät selvästi kalliimmalla, 1500-2000 eurolla.

Haulkoissa tarjonta oli suurta. Berettan Silver Pigeoneja sai noin tuhannen euron pintaan. Browning B25-klassikoiden hinnat vaihtelivat kunnosta riippuen 1000-4500 euron välillä.

Englantilaistukkinen Perazzi SC1 kaliiperissa 12/70 tuli maksamaan ostajalle (ennen provinkkakuluja) runsaat 2000 euroa.

Klassinen takavuosien suurriista-ase Sako Safari, kal .375 Holland & Holland, mukana ajojahtikiikari Helia. Lähtöhinta oli runsaat 1700 euroa ja meklarin nuija paukahti 1800 eurossa.

Toki myyntiaseissa nähtiin myös hintojen karkaamisia. 1910-luvun kuuluisan tiikerinmetsästäjän Jim Corbettin luottoasemalli, brittiläinen John Rigby / Oberndorf Mauser kaliiperissa 7x57, oli merkitty lähtöhinnaltaan poikkeuksellisen alas, noin 500 euron tasolle. Vastaavia on englantilaisissa huutokaupoissa myyty 3000-4000 punnalla. Ei siis ihme, että asetta tavoitteli iso joukko merkkitietoisia harrastajia. Lopputuloksena Rigby lähti uuteen kotiin noin 2300 eurolla.

 

Ostetun aseen saa itselleen huutokauppaa seuraavalla viikolla - mutta suomalainen ostaja joutuu odottamaan hieman pitempään ruotsalaisen vientilupabyrokratian takia. Myyjäliike pystyy hoitamaan sen yleensä muutamassa viikossa.
Sinänsä aseen tuominen huutokaupasta Suomeen on aika yksinkertainen homma. Tarvitaan täkäläinen ostolupa, sen lisäksi Suomen poliisilta kirjallinen lupalomake aseen siirtoon Suomeen. Kaikkein helpointa on käydä hakemassa ase itse Suomeen joko lennolla tai laivalla - postitse se ei onnistu eivätkä rahtikuljetuksetkaan ole ongelmattomia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Valopisteellinen Swarovski PV 1,5-6x42, haulipiiput 12/70 ja hyvä kunto. Olisi ollut hyvä löytö Walter Borgin huutokaupasta.
Krieghoffin Trumpfeja sai 1000-2500 eurolla.
Kiikarittomia drillinkejä sai alle 1000 eurolla. Kiikarinjalkojen asennus tulee tosin Suomessa kalliiksi.
Iäkäs mutta hyväkuntoinen Perazzi - pari tonnia.
Kotimainen 1980-luvun ylpeys, Sako Safari lähti alle kahdella tonnilla.
Klassisesta Oberndorfin Mauserista Englannissa 1920-luvulla rakennettu aito .275 Rigby, pari tonnia.
Etenkin käytettyjen drillinkien valikoima on suomalaisiin markkinoihin verrattuna huimaava.

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.