Piekkarin uudet vaatteet - taktiset tarviketukit esittelyssä

Miksi tyytyä CZ-piekkarissakaan perinteiseen lapsille mitoitettuun tehdastukkiin? Markkinoilta saa tarviketukkeja mihin käyttöön tahansa, AR-kopiosta aina AICS-tyyliin asti.

Alkuperäinen CZ 455 American Redin puutukki on siro, kaunis mutta lyhyehkö. Puinen Klinsky on isompi, mutta säätövaroiltaan vähäisempi kuin huiman muunneltava MDT.

Kokeilimme, miten yleisen CZ 455 -pienoiskiväärin käytettävyys muuttuu erilaisilla tarviketukeilla. Suositun tsekkipiekkarin eri versioiden metsästysmalliset tehdastukit ovat ihan riittävän laadukkaasti tehtyjä, mutta etenkin ratakäyttöön vähemmän ergonomisia. Kuten useimmissa piekkareissa, ehkä uusia sakolaisia lukuunottamatta, tukkien mitoitus näissä on myös turhan junioriluokkaa.

CZ:lle löytyy maailmalta sopivia tarviketukkeja mielin määrin. Esimerkiksi amerikkalaisvalmistajilla (Boyds, McMillan, Manners jne) on tähän lukemattomia eri vaihtoehtoja, niin laminaatti- kuin komposiittimateriaaleistakin.
Suomessa näiden saatavuus vaihtelee jenkkifirmojen vientirajoitusten mukaisesti, eikä tukkeja juuri ole jälleenmyyjillä varastotavarana. Yksittäiskappaleiden tilaaminen kuitenkin yleensä onnistuu, vaikka odotusajat venyvätkin pitkäksi.

Otimme kokeiluumme hintahaitarin ääripäistä kaksi erilaista tukkia.

Klinskyn tukki on sympaattinen lankku. Sitä saa muokattua kätevästi käyttäjän mittoihin sopivaksi, eikä materiaalivahvuudesta tule pulaa.

Tsekkiläinen Klinsky on muotoilultaan eräänlainen hybridi 1980-luvun snaippereiden ja ratamallisten tukkien väliltä.
Tukin ilmeessä on vähän samaa työkalumaista kolhoutta kuin Accuracy Internationalin ensimmäisissä Arctic Warfare -tarkkuuskivääreissä.

Tukin ylälauta on hyvin neliskanttinen eikä muodoissa ole muutenkaan sievistelty liikaa. Tämä on lankkuaihio, joka on luotu muokattavaksi käyttäjän yläkropan mukaiseksi. Ainakin pistoolikahvan ja liipaisinsormen paikan mittasuhteita täytyy lähes jokaisen parannella vuoleskelulla tai viilailulla. Tukki on kuitenkin sen verran paksua materiaalia, että rankkakin dremelöinti onnistuu ilman että tarvitsee pelätä osien katkeilua.

Perälaatan korkeutta ja kulmaa pystyy säätämään aika portaattomasti, kiinnitysruuveja löysäämällä. Säädettävä poskipakka on myös ruuvilukitteinen. Säädöt pysyvätkin hyvin paikallaan, vaikka tukki saisi kolhuja.

Puu on hyvälaatuista, tiivistä eikä muokkauksia ajatellen turhan prameaa. Sovitukset ovat tiukkoja, rautojen upotuskohdat on tehty siististi. Ainakin kokeillussa versiossa 455:n raudat menivät paikoilleen heittämällä ilman väkivaltaa. Piippu jäi oikeaoppisesti vapaasti värähteleväksi.

Klinskyä ei välttämättä tarvitse pedata, mutta itse tekisin kyllä sen varmuuden vuoksi. Kunnolla tehdystä massa- tai ehkä mieluummin pilaripetauksesta voi olla paljonkin hyötyä jos asetta ulkoiluttaa syksyn märissä keleissä.

Etutukin pohjassa on UIT-varustekisko. Bipodin tai hihnalenkin kiinnitystä varten siihen tarvitsee erillisen nastan.
Suhteellisen korkean painonsa takia Klinsky-CZ:n kantamiseen sopii parhaiten joku taktinen hihna. 

Hinta-laatusuhteeltaan Klinsky on jopa ällistyttävän hyvä.

Klinsky CZ 455 Action
Hinta: 250,- (ilman bipodi/hihnalenkkinastoja ja perän pituussäätöpaloja)
Tiedustelut: Joensuun SAR, puh. 013-229102, www.joensuunsar.fi


 

Ruskea puutukki on viimeistelty hintaansa nähden hyvin siististi.
Hupsis. Klinskyn tukin muodoissa on "sattumalta" sukunäköä Ruotsin armeijan (Accuracy International) Prickskyttegevär 90:n tukin kanssa... Kuva: Armemuseum Stockholm
Arska-faneille ehdoton ostos: MDT LSS -22.

Kokeilumme toinen tarviketukki, kanadalaisen Modular Driven Technologies'in valmistama Light Sniper System 22 edustaa taktisen tukkimuodin kuuminta hottia. Monella isojen tarkkuuskiväärien valmistajilla on valikoimissaan nyt tällainen AR-15 -muodin mukaisista sotilasaseista muotonsa kopioinut malli. Saahan jopa muun muassa suomalaisen Tikka T3:n nykyään jo tehtaalta samankaltaisena versiona, mallinimellä TAC A1.

LSS-tukkiin saa kiinni oikeastaan mitkä tahansa Arskan lisävarustekiskot ja härpäkkeet. Pelkästään erilaisia säätöperävaihtoehtoja on markkinoilla varmaankin satoja. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että LSS:n ostaja joutuu hankkimaan AR-15-käyttäjien tavoin kaikki haluamansa palikat erikseen. LSS-paketissa on vain alumiininen tukkirunko johon raudat, pistoolikahva, perätuubi ja perä kiinnitetään.
Jos säätöperä ei miellytä, aseeseen saa adapterin avulla myös tavanomaisemman kiinteän perän.

Alumiinirungon paino on 700-800 grammaa. Metalli on tietysti immuuni kosteuden vääntelyvaikutuksille, eli ylimääräistä petausta ei tähän tukkiin tarvitse tehdä.
LSS-runkoisen piekkarin ergonomia on valituista pistoolikahvoista ja varusteista riippuen joko taivaallisen hyvää tai susikarmeaa. Ostajan kannattaakin kokeilla rauhassa, mitkä kahvakoot ja perämallit sopivat omaan ampumalajiin tai vartalon ulottuvuuksiin parhaiten. Oikeat löytää varmasti - ja modulaarisuuden ansiosta niitä pystyy muuttamaan vaivattomasti. Peruskahvojen ja perien hinnat alkavat muutamasta kympistä, mutta halutessaan niihin saa upotettua satoja euroja. Kukin lompakkonsa ja tyylihalujensa mukaan.

MDT LSS 22 on tehty CZ:n vakiolaukaisukoneistolle. Jos piekkariin on vaihdettu jokin tarvikelaukaisukoneisto, alumiinirungon sovitukset eivät välttämättä osu kohdalleen eikä asennus silloin onnistu. Kokeiluaseestakin jouduimme vaihtamaan siinä olleen CZ:n Flyweight-lisävarustekoneiston pois ja palaamaan vakioliipaisimeen, saadaksemme LSS:n sopimaan. Vakiokoneiston kanssa sovitukset olivat tarkat ja moitteettomat.
LSS:n viimeistely on erittäin siistiä ja laadukasta. LSS on tarviketukkien premiumluokkaa, etenkin taktisempien ampumalajien harjoittelijalle tai AR-15-käyttäjälle paras mahdollinen treeniväline. Ja se näkyy kyllä hinnassakin.

MDT Light Sniper System -22
Hinta: 449,90 (pelkkä runko, ei sisällä kahvaa eikä säätöperää osineen)
Tiedustelut: Paukatti Oy, Jyväskylä, puh. 050-5211332, www.pautac.fi

 

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.