Ammunnassa alkuun

ABC-kurssin kautta

Uusille metsästäjille rakennetaan koulutusohjelmaa ampumataidon perusasioiden opiskeluun. Metsästysammunnan ABC on uudistunutta metsästäjätutkintoa täydentävä ampumakoulutus, jolla pyritään antamaan metsästyksen aloittajalle rohkeus ja valmius omatoimisen ampuharjoittelun aloittamiseen.

Koulutussuunnittelija Jussi Partanen Suomen metsästäjäliitosta on toiminut Suomen riistakeskuksen tukeman ABC-kehittämishankeen vastuuhenkilönä.

- Tavoite on, että jokainen metsästäjätutkinnon suorittaja voitaisiin ohjata jollekin ABC-ampukoulutuskurssille. Se olisi hyvä alku vastuulliselle metsästykselle.  Kurssitoiminnan käynnistämiseksi Suomen metsästäjäliitossa on nyt käynnissä ABC-kouluttajien valmennuskurssit. Kurssin käyneitä kouluttajia on nyt noin 290 ja kuluvan vuonna on tarkoitus tuplata kouluttajamäärä, sanoo Partanen. ABC-kouluttajakortin saaneilla on oikeus järjestää kursseja valtakunnallisesti määritellyn ABC-opetussisällön mukaisesti. 

Hyvinkään Metsästysampujat ry.  järjesti viime elokuussa yhden ensimmäisistä uuden ABC-koulutusohjelman mukaisista aloittelevan metsästäjän ampumakursseista. ABC-vakiohjelman jatkeeksi kurssilaisille oli varattu kolmas ilta haulikkoharjoitteluun kiekkoradalla.

Kurssi täyttyi hetkessä ja osanottajajoukko peilaa hyvin kohderyhmää, joita kursseilla tavoitellaan. Kuudestatoista osallistujat 11 oli naisia ja kaikki aikuisiässä. Teini-iässä metsästyksen aloittavat pääsevät usein alkuun ammunnassa isänsä opastuksella, mutta aikuisena asiaan innostuneilla tätä mahdollisuutta ei niinkään ole, toteaa Kari Sankala, kurssin kouluttaja ja puuhamies.

VASTUULLISIA RIISTALAUKAUKSIA tavoittelee Riikka Levo Klaukkalasta. Hän on innostunut metsästyksestä miehensä kannustamana. Neljä vuotta sitten suoritetun tutkinnon jälkeen hän kulkenut koiranohjaajana hirvijahdeissa. Nyt hän on suorittanut myös hirviampumakokeen. Hän on tullut hakemaan kurssilta  lisää varmuutta aseenkäsittelyyn. Kivääriammuntaan hän on tutustunut jonkin verran miehensä ohjaamana, mutta haulikko on ennen kokematon työkalu.

- En lähtisi metsälle ilman ampumavalmennusta, sanoo Riikka. Hän kokee vastuun turvallisuudesta ja onnistuneista riistalaukauksista sen verran painavana.

Nurmijärveläinen Virpi Kallankari ampui kurssilla ensimäistä kertaa kiväärillä. Haulikkoa hän kertoo kokeilleena muutaman kerran. Metsästäjätutkinnon hän suoritti kanakoirakoiraharrastuksen innoittamana 8 vuotta sitten.

Nyt kun koiran koulutus on tuottanut tulosta, hän on ajatellut siirtyä pelkästä koiranohjaajasta myös ampuvaksi metsästäjäksi. Kivääriammuntaankin on mukava tutusta, vaikka haulikkotaidot ovatkin ensisijainen tavoite.

- Toivottavasti kurssilta löytyy rohkeus itsenäiseen rataharjoitteluun, toivoo Virpi.

HAULIKKO-, KIVÄÄRI- JA JOUSIAMMUNTA eriytyvät Hyvinkäällä tänä vuonna eri kursseikseen. Kokeilukurssin kokemusten perusteella Hyvinkään Metsästysampujat eriyttää haulikko- ja kivääriammunnan omiksi kahden illan kursseikseen.  Ohjelmaan tulee myös yhdessä Suomen jousimetsästäjäin liiton kanssa toteutettava Jousiammunnan ABC-kurssi.

                                                                                                                         Reijo Orava

 

Hyvinkään ampumaurheilukeskuksen kahden illan ABC-ampumakoulutuspaketti sisältää kesällä 2017:

  • haulikko ja metsästysjousi omina kursseinaan. Myös kiväärikurssi, jos kiinnostusta riittää
  • turvallisuus- ja ratakäyttäytyminen luentona ja ammunnan perusopetusta radalla
  • ja toinen ilta ampumaharjoittelua ampumaradalla
  • ase, patruunat ja taulut sekä kiekot järjestäjältä
  • metsästyskortti pitää olla maksettuna vakuutusturvan vuoksi
  • järjestäjällä on vastuuvakuutus

Hyvinkään ABC-kurssi ovat myynnissä Eräverkon verkkokaupassa.

Pilottikurssin osallistujista kaksi arvosteli palvelun. Molemmilta täydet 5 pistettä 

Hyvinkään Ampumaurheilukeskus
https://www.eraverkko.fi/palveluntarjoajat/hyvinkaan-ampumaurheilukeskus

Kaidanpääntie 236
05950 Hyvinkää
Puh. 040 412 9654 www.hyma-ry , info@hyma-ry. 

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »