Metsästys

Hirvenpyyntioikeus kolmeksi vuodeksi

YHTEISMETSiLTÄ JAHTIALUE JOPA YKSINOIKEUDELLA

Yhteismetsät myyvät vuotuisten hirvenpyyntioikeuksien lisäksi kolmevuotisia pyyntioikeuspaketteja. Ostaja voi saada jopa yksinoikeuden koko sopimusalueen hirvenmetsästykseen.

Yksi tällaisen kolmivuotispaketin ostaja on oululainen Petri Väisänen ja hänen kuusihenkinen hirviseurueensa. Paketti koskee noin 7000 hehtaarin Luoma-Rajavaara alueen hirvenpyyntioikeuksia Kuusamon yhteismetsän mailla sekä alueella olevan noin 300 neliömetrin kämpän vuokrausta kolmeksi metsästyskaudeksi. Sopimuksen sisältyy myös pienriistan pyyntioikeus osaksi kautta, karhun metsästysoikeus sekä kalastusoikeus alueen vesiin. Alue on rauhallista erämaata rajoittuen Venäjän rajaan ja sen hirvikanta on hyvä. Vuosittain voidaan sopimuksen perusteella kaataa noin 15 hirveä. 

Pohjoisen yhteismetsissä kaadetaan suuria hirvisonneja. Syksyllä 2017 Kuusamon yhteismetsän alueelta kaadettiin ennätyshirvi. Aivan vastaavaa ei ole seudulla nähty miesmuistiin.

-  Metsästämme pääasiassa viikonloppuisin omalla porukalla. Vieraat kasvattavat kuusihenkisen ydinporukan yleensä noin kymmenhenkiseksi. Seurueellamme on käytössä kymmenen hirvikoiraa, kertoo Väisänen. Myös pari yhteistyökumppaneiden jahtiporukka käy alueella metsällä.

Väisänen pitää kolmivuotisen yksinoikeussopimuksen toimintamallia selkeänä, kun seurue hallitse yksin aluetta. Asioiden hoito ja sopimien muiden muassa naapuriseurojen kanssa on luontevaa ja helppoa.

Tarvittaessa yhteismetsä on myös luvannut tukea seuruetta hirvien saannissa. Metsästysalueen laajentaminen, vaihtaminen ja jopa jahtiapu on mahdollista loppukaudessa, jos jahti ei ole tuottanut tulosta.

Kysymykseen sopimuksen hinnasta ja se kalleudesta Väisänen väistää huumorilla: -Harrastukset maksavat ja riittäähän kotona keskustelun aihetta muustakin kuin verhojen väristä ja hinnasta.

Sopimusmallissa myös kaupallinen toiminta olisi mahdollista ja tällä voisi kattaa ainakin osan kustannuksista. Väisäsen seurueella alue on kuitenkin yksityisessä harrastuskäytössä ja lihatkin jaetaan porukan kesken.

                                                                                                    Reijo Orava

Kuusamon, Sallan ja Posion yhteismetsät myyvät maaliskuun puoliväliin mennessä  yhteensä kymmenkunta kolmivuotista hirvenpyyntipakettia Eräverkon huutokaupassa. Yhteismetsien yksivuotiset hirvenpyyntioikeudet tulevat myyntiin helmikuusta alkaen ja kauppa jatkuu heinäkuulle.

Hirvipaketteihin ja niiden kauppaehtoihin voi tutusta osoitteessa: https://www.eraverkko.fi/hirviluvat

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »