Hirvijahtiin

Omalla porukalla pohjoisen yhteismetsiin

Oman kaveriporukan vapaamuotoinen hirvijahti vailla metsästysseuran rakentamaa sääntöviidakkoa on monen hirvimiehen haave. Valtion maille seuran jäsen ei pääse, mutta pohjoisen yhteismetsät voivat myydä hirvenpyyntioikeuden siitä eniten maksavalle.

Pohjoisen yhteismetsät ovat myyneet hirvenpyyntioikeuksia jo vuosikymmeniä. Pelin avasi Kuusamon yhteismetsä 1970-luvun alussa ja muut ovat omaksuneet saman toimintaperiaatteen. Kuusamon, Kemijärven, Posion ja Sallan yhteismetsät tekevät nykyisin tiivistä yhteistyötä metsästysjärjestelyiden kehittämisessä ja myös markkinoinnissa.

- Yhteismetsät haluavat tarjota metsästysmahdollisuuksia kaikille innokkaille erämiehille seuran jäsenyydestä riippumatta, sanoo Kuusamon yhteismetsän toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen. Toinen tärkeä tavoite on tietenkin yhteismetsäomistuksen tuoton kasvattaminen osakkaille riistan taloudellista arvoa hyödyntämällä.

Oman porukan hirvijahti on kiireetöntä koirapyyntiä.

HIRVENPYYNTIOIKEUKSIA on myyty seuraintaloilla ja hotelleissa pidetyillä huutokaupoilla ja kirjallisilla tarjouskilpailuilla. Viime vuonna käynnistyi myös nettihuutokauppa Eräverkon kautta.

Tyypillinen pyyntioikeuspaketti koostuu aikuisen hirven ja vasan luvasta. Pyyntialueen koko vaihtelee tuhannesta aina viiteentoista tuhanteen hehtaariin saakka.

Hirvenpyynnin byrokratia hoidetaan metsästyssopimuksella. Pyyntioikeuden ostaja sitoutuu noudattamaan yhteismetsän asettamia sääntöjä. Pyyntiluvan edellyttämänä metsästyksenjohtajana toimii yhteismetsän toimihenkilö.  Vierasseurue metsästää itsenäisesti keskuudestaan nimetyn metsästyksenjohtajan johdolla ja vastuulla. Metsästyksen edistymisen eli hirvihavainnot ja saalis raportoidaan Oma Riista -palveluun ja tarvittaessa puhelimitse täydentäen.

Yhteismetsien alueelta metsästettiin syksyn 2016 jahtikautena pyyntioikeuskaupalla yhteensä noin 300 hirveä.

KUUSINGIN ERÄ on epävirallinen nimi viiden - seitsemän metsästäjän seurueelle, joka on metsästänyt Kuusamon yhteismetsän alueella ostaminensa hirvenpyyntioikeuksien perusteella jo yli 30 vuotta. Porukka on lähtöjään yhden työpaikan kaveriporukka, mutta on nyt pohjaltaan laajempi, jäsenet kuitenkin kaikki Kuusamosta.

Porukan kolme jäsentä tulistelivat Kuusamon Oulangalla lokakuisena arkipäivänä.

- Porukalla on epäviralliset säännöt, sanoo sen alkuperäisjäsen Kyösti Leinonen. Ketään ei ole erotettu, mutta mukaan ovatkin päässet vain mukaviksi ja yhteistyökykyisiksi todetut kaverit. Porukka rakentuu kaveruuden ei maanomistuksen pohjalta.

 

- Pyynti on kiireetöntä koirapyyntiä,  sanoo Pasi Pohjola, yksi arkijahdin osallistujista.  Seurueella on käytössään kolme karhukoiraa.  Selkosten arkojen hirvien pyynti on haasteellista. Kaadon jälkeen alkaa varsinainen työ. Pikkuporukka tarvitse mönkijäkalustoa ja nelivetomaastureita ennen kuin ruoho roikkuu liiterillä.

Kuusingin Erän pyyntimiehet ostavat useamman pyyntioikeuspaketin vuosittain. Kokemusta on sekä hotellissa pidetyistä huutokaupoista kuin tarjouskirjeidenkin lähettämisestä. Kuluneelle syksylle lupia ostettiin myös nettihuutokaupasta.

- Eräverkon nettihuutokauppa oli helppokäyttöinen ja toimiva, kehuu porukan kuopus ja ”it-vastaava” Pekka Leinonen. Hinnatkin pysyivät kilpailusta huolimatta kohtuullisina. 

                                                                                                                      Reijo Orava

 

Kuusangin Erän pyyntimiehet Pasi Pohjola, Kyösti Leinonen ja Pekka Leinonen koiransa Wertin kanssa. Kuvat: Reijo Orava

YHTEISMETSIEN HIRVENPYYNTIOIKEUDET syksylle 2017 tulevat Eräverkon huutokauppaan helmi-maaliskuussa ja myynti jatkuu kesään asti. Kohteisiin voi tutustua osoitteessa.

https://www.eraverkko.fi/kauppa/hirvenmetsastys

Lisätietoja Yhteismetsien pyyntioikeuspaketeista, metsästysalueista ja metsästyksen järjestelystä Eräverkosta tai yhteismetsien kotisivuilta

Kemijärven yhteismetsä
www.kemijarvenyhteismetsa.fi, 040-6875508

Kuusamon yhteismetsä
www.kuusamonyhteismetsa.fi, 0400 - 207 896

Posion yhteismetsä                         
www.posionyhteismetsa.com, 040-8335136

Sallan yhteismetsä                 
www.sallanyhteismetsa.fi, 040-676 5600,  0400-296 386

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »