Kalastus

Kalastusoppaan matkassa

JIGIREISSU KALLAVEDELLÄ

Nätti kuha Teemun hellässä huomassa ennen takaisin laskua

Kahdenkymmenen vuoden kalastuskokemus heittokalastuksesta näkyy ja kuuluu heti veneeseen astuttaessa. Iloinen savolainen puheensorina sisältää jatkuvasti mielenkiintoisia vinkkejä ja termejä jigikalastuksesta ja kalojen sielunelämästä. Teemu on suorittanut kala- ja ympäristötalouden tutkinnon Turussa ja tietämys kaloista on tällä herralla merkittävä. On selvää, että kokenutkin jigikalastaja tulee oppimaan näillä reissuilla uusia temppuja ja kokematon saa hyvät eväät alkavalle harrastukselle. Itsellekin tarttui heti hyviä vinkkejä fluorcarbonin käytöstä eri tarpeisiin (kuten jigien ”leijuttamisessa”) sekä kaikuluotainten lukemisesta.

Teemun tärkein työväline
Tässäkin kuvasta löytyy useita Kallaveden ottivärejä
Suuntaamme ensimmäiseksi suuren selän keskellä olevalle ”patille”, jossa korkein kohta nousee noin neljään metriin. Päivän aikana kalastamme muutenkin pääasiassa 4–9 metrin syvyydessä. Edellisenä päivänä paikalta on noussut kymmeniä isoja ajoahvenia ja kuhia. Jo pitkältä näkyy, että patin päällä on tänäänkin vilskettä. Lokit pyörivät ilmassa ympyrää ja hakkaavat välillä pintaa rikki kuoreiden perässä. Taivasankkurin avulla vene on helppo pitää paikallaan patin päällä. Paluu ankkuriköyteen on tämän kokemuksen jälkeen vaikeaa, kun on päivän aikana todennut laitteen kätevyyden. Sinertävillä ja kuoreen väriä matkivilla kala-jigeillä käytämme paikalta reilu kymmenen kalaa veneessä. Suurimmat kuhat eivät kuitenkaan olleet paikalla ja matka jatkuu seuraavalle ottipaikalle.
Ensimmäisellä kalastuspaikalla lokit hakkasivat kuorretta pinnasta oikein urakalla
Kaloja näkyi hyvin koko päivän kaikuluotaimessa

Vaihdamme päivän aikana paikkaa vielä noin kymmenen kertaa. Kalakeli on sinänsä hyvä, mutta kalat eivät ole aktiivisia ja joudumme tekemään paljon töitä jokaisen kalan eteen. Lupaavia kalaparvia piirtyy jatkuvasti luotainten näytöille, mutta kalojen suut pysyvät kiinni. Syöviä kaloja on vain löydettävä paikkaa ja aluetta vaihtamalla. Teemu hakee sinnikkäästi aina parempia paikkoja, jotta asiakkailla olisi aina mahdollisuus saada hyviä saaliita, vaikka olosuhteet olisivatkin haastavat. Toinen mukana olleista asiakkaista kysyy Teemulta, että mihin hän olisi tyytyväinen opastetulla kalastusretkellä? Hän vastaa, ettei mihinkään, koska aina voi löytyä uusia ja parempia kalastuselämyksiä. Siinä on asiakaspalveluhenkeä kerrakseen!

Teemun suosittelemia Kallaveden ottiävärejä ja malleja
Päivän kovin ottipeli oli 11 cm Peter Lahden suunnittelema hopeahileinen jigi

 Jigit vaihtuvat tiuhasti siimojen päässä. Viimeisten paikkojen kohdalla alkaa parempi syönti, kun väri osuu kohdalle ja valon määrä lisääntyy pilvien rakoillessa. Päivän ottipeliksi muodostuu hopeahileinen 11 cm:n kokoinen kapeapyrstöinen kalajigi, jolla saadaan päivän aikana veneessä käyneistä viidestäkymmenestä kalasta suurin osa. Kaikki isot kuhatkin nousevat tämän jigin avulla, vaikka yleensä Kallavedellä toimivatkin hiukan hillitymmät luonnonvärit. Muutama ruokakala ja monta kokemusta rikkaampana päättyy hieno jigikalastuksen oppipäivä Kallavedellä.

Kalatäit näkyvät usein passiivisissa kaloissa, jotka ovat pysyneet pidempään paikalla pohjantuntumassa
Hyvä saalismäärä, vaikka päivä olikin tahmea kalojen passiivisuudesta johtuen

 

Tutustu Teemun ja Lohimaa Fishing Servicen palveluihin Eräverkossa. Myynnissä myös yksittäisiä osallistumispaikkoja Kallaveden jigireissuille: https://www.eraverkko.fi/palveluntarjoajat/lohimaa-fishing-services

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »