Metsästys

Kaurisjahtia Puolassa

Hiljaa hiipien

Puolassa suuret riistakannat voivat hyvin, ja mikä parasta, ne ovat saavutettavissa lyhyen lennon jälkeen. Maasta löytyy paljon kauriita, saksanhirviä, kuusipeuroja, villisikoja ja mufloneita. Eräverkon tiimi vieraili Finnhunting Oy:n kanssa heinäkuussa Golan alueella, joka on tunnettu hienoista kauriista ja isoista saksanhirvistä. Jahtimuotona oli jännittävä hiivintämetsästys kauriin kiima-aikana.

Kauriiden kiima-ajan metsästys eroaa oleellisesti kaurispukkien kevätjahdista, jota harrastetaan Suomessakin. Keväällä kaurispukit eivät reagoi kutsuhuutoihin, kun taas kiima-aikaan houkuttelu onnistuu hyvin. Kevään matala kasvusto auttaa myös kauriiden havaitsemisessa. Loppukesän kiima-aikana kasvusto on rehevämpää ja kauriit ovat ”huolettomampia”, jolloin hiivintä lähelle on helpompaa kuin keväällä.  Määrällisesti kauriita saadaan eniten keväällä, mutta isoja pukkeja kaadetaan enemmän syksyllä, kun paritteluaika on ohi. Toki Golassa kaadetaan keväälläkin useita kultamitalipukkeja.

Kiima-ajan jahti tapahtui pääasiassa aamulla ja illalla laajoja pelto- ja metsäalueita kierrellen. Matkaamme sisältyi kuusi ulosmenoa, joista jokaisella näimme kymmeniä riistaeläimiä. Näkyvän riistan määrä oli vaatimattomampaan tasoon tottuneelle hämmästyttävän suuri. Tämän ymmärtää paremmin nähdessään Golan laajat peltoaukeat, jotka tarjoavat eläimille loputtomasti ruokaa ja piilopaikkoja.

Kun mielenkiintoisista kaurispukeista tehtiin havaintoja, pyrittiin niitä houkuttelemaan naaraan ääntä matkien tai hiipimällä ampumaetäisyyden päähän. Nuoret pukit reagoivat aktiivisesti naaraan äänen, mutta vanhoja tai naaraan lähellä olevia pukkeja äänet eivät kiinnostaneet. Hiipiminen taas oli jännittävää ja samalla erittäin haastava, sillä näköyhteyden menettäminen tai pienikin ääni tarkoitti todennäköisesti kauriin karkkoa metsästäjän ulottumattomiin.

Seurueemme onnistui sekä hiipimällä, että houkuttelemalla. Saimme saaliiksi yhdeksän pukkia, joista suurimmat olivat pronssimitali-tasoa. Useampiinkin kaatoihin olisi ollut mahdollisuuksia, mutta keskityimme tiukan valikoivaan metsästykseen.

 

Jahtimme puitteet olivat kohdallaan. Majoituimme vanhassa kartanorakennuksessa ja kaikki päivän ruoat sisältyivät hintaan. Oppaamme olivat paikallisia ammattimetsästäjiä, ja vaikka englantia ei puhuttu paljon, niin kommunikointi onnistui hyvin muutamilla sanoilla ja käsimerkeillä. Lisäksi käytössä oli tulkki, jonka avulla selvitettiin käytännön asioita tarkemmin läpi.  Kauriiden kaadot olivat kiinteähintaisia, mikä oli asiakkaan kannalta mielekäs ja yksinkertainen toimintapa. Oppaat hakivat aina isointa mahdollista eläintä ja ryhmämme oli poikkeuksetta tyytyväinen paikalliseen jahtiorganisaatioon.

 

Reissumme jännittävät kokemukset olivat niin hienoja ja muistorikkaita, että ensi vuoden jahtien suunnittelu alkoi välittömästi. Jos vaikka vilaukselta nähty kultamitalipukki olisi vielä odottamassa.

 

Finnhunting Oy on vuonna 2011 perustettu laadukkaiden metsästyselämysten välittämiseen keskittynyt toimija. Omistajat Erkki Vähäkallio ja Toni Hirvonen ovat kokeneita oppaita ja riistanhoitajia. Finnhunting Oy toteuttaa matkoja pääasiassa Eurooppaan, jossa tärkeimpiä riistaeläimiä ovat erilaiset sorkkaeläimet saksanhirvistä mufloneihin. Finnhunting Oy:n palvelut löydät Eräverkosta: https://www.eraverkko.fi/palveluntarjoajat/finnhunting-oy

 

 

 

 

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »