Kalastus

Koskikalastusta pääkaupunkiseudulla

Myllykoskesta on moneksi

Nurmijärvellä Vantaanjoen varrella sijaitseva Myllykoski on saanut nimensä 1500-luvun lopulta, kun Nurmijärven Kirkonkylän ja Palojoenkylien myllyt rakennettiin joen rannalle nykyisen Myllykosken kohdalle.  Vaikka mylly on jo kauan sitten lopetettu niin paikalta löytyy vielä pala vanhaa patorakennelmaa muistuttamassa menneestä.

Tällä hetkellä Myllykoski ympäristöineen on yksi Vantaanjoen suosituimmista virkistyskohteista. Alue on erityisen tunnettu hienoista kalastusmahdollisuuksista, jotka sijaitsevat lähellä Helsinkiä.  Maisemaltaan jylhä koskialue on hieno luontoelämys, eikä paikan päällä heti uskoisi, että se sijaitsee niin lähellä pääkaupunkiseutua. Monet pääkaupunkiseudun kalastajat ovatkin saaneet Myllykoskella ensimmäisen kosketuksen koskikalastukseen. Alue on erityisen tunnettu perhokalastajien keskuudessa.

Myllykoskella on saanut kalastaa kaikilla heittokalastusvälineille vuodesta 2016 lähtien. Kuva: Reijo Orava

”Useat kalastajat luulevat edelleen, että Myllykoskella voi kalastaa vain perholla. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä Myllykoskella on saanut kalastaa myös muilla heittokalastusvälineille vuodesta 2016 lähtien”, toteaa osakaskunnan puheenjohtaja Juhani Kortelainen

Myllykosken erityiskalastusalue käsittää yhteensä kahdeksan koskialuetta.  Pituutta yhtenäiselle koskiketjulle Pikkukoskelta Myllykosken loppumetreille muodostuu noin kaksi kilometriä. Kalastusmahdollisuuksien lisäksi alueelta löytyy luontopolku, tulipaikkoja ja hyvin pysäköintitilaa kolmelta parkkipaikalta.

Alueen pääasiallisiin kalastuslajeihin kuuluu taimen, harjus ja kirjolohi. Rasvaevällinen taimen tulee aina vapauttaa, sillä luonnon taimenkantaa halutaan varjella.  Alueen kalakantaa tuetaan säännöllisillä istutuksilla, joista kirjolohia vapautetaan alueelle eniten (n. 750 kg vuosittain). Saaliskiintiö on kaksi lohikalaa per vuorokausi. Vaikka kirjolohia istutetaan, niin ne eivät ole helppoja saaliskaloja.  Totuttuaan koskiympäristöön ne tarjoavat todellisen haasteen kalastajille.

Myllykosken sillat- Kuva: Reijo Orava

Alueelle myydään vuosittain noin 1000 lupaa, joista valtaosa päivälupia. Lupamäärä on ollut tasainen viime vuosina. Vaikka alue on lähellä Helsinkiä, niin kalastustilaa löytyy kaikille. Myllykosken erityiskalastusalueelle lupia on myynnissä vuorokausiperusteisesti ja koko kalastuskaudeksi. Vuosiluvista on saatavilla myös edullisempi versio alle 16-vuotiaille kalastajille. Luvat ovat ostettavissa Eräverkon lupakaupasta www.eraverkko.fi/myllykoski

Eräverkon helppokäyttöisestä ja modernin lupajärjestelmän avulla voi helposti ostaa ja hankkia tietoa kalastusalueesta tai myydä ja markkinoida kalastuslupia. Lupasivuilta löytyy myös laajasti tietoa kalastusalueesta ja luvista. Esimerkiksi myllykoskesta löytyy esittelyvideo, jonka avulla kalastaja pääsee hahmottaman lintuperspektiivistä koko koskialueen ennen kalastuksen aloittamista.

                                                                                                                                                 Jussi Orava

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »