kalastus

Lähde unelmakalareissulle

Lohta isolta kirkolta

Iso kala vetää varmasti vavan luokille

Unelmakalan Juha Rahkonen ottaa Eräverkon tiimin vastaan Vuosaaren Ruusuniemen venesatamassa. Toukokuun lopun sää vaikuttaa ensimmäisen kerran kesäiseltä. Lohenkalastus on alkanut Suomenlahdella muutamaa viikkoa aikaisemmin ja ensimmäiset havainnot lohista on jo tehty, vaikka kylmä sää on vaikuttanut myös lohien liikkeisiin. 

10 metrinen Nordstar 31 Patrol-vene

Unelmakalan tiimi Juhan johdolla on kalastanut Suomenlahdella lohta jo 15 vuotta. Tällä hetkellä käytössä oleva 10-metrinen, täysin varusteltu Nordstar 31 Patrol-vene on otettu käyttöön vuonna 2007, ja se jo nähnyt useita lohia vuosien varrella. Esimerkiksi kauden 2016 suurin lohi painoi 13 kiloa. Suomenlahden vahvin lohikanta perustuu Neva-joen kantaan. Lohet ovat hiukan pienempiä kuin esimerkiksi Perämerellä, mutta vuosittain nousee silti useita yli 15 kg kaloja. Juha kertoo, että Suomenlahden lohet ovat usein lyhyempiä ja ”vantterimpia” kuin pohjoisen kalat, ja tappelevat julmetusti vastaan lihaksikkaalla olemuksellaan. 

Vapoja uistelussa käytetään 10-20 välillä

Unelmakalan kalastusreissujen pituudet vaihtelevat 4-8 tuntiin. Lohen lisäksi retkiä tehdään taimenen, kuhan ja ahvenen heittokalastuksen merkeissä. Kalastusretken perusrakenne on pitkälti sama retkestä riippumatta. Alukseen noustaan Ruusuniemen satamasta tai erikseen sovittavasta noutopaikasta Helsingistä, esimerkiksi kesäisen komealta Kauppatorilta. Tämän jälkeen ajetaan ulkomerelle noutopaikasta riippuen noin puoli tuntia. Siellä asiakkaat pääsevät halutessaan virittämään ja laskemaan kalastusvälineet Unelmakalan osaavan tiimin johdolla. Tämä on hyvä hetki oppia kokeneilta ketuilta lisää lohenkalastuksen yksityiskohdista ja teknisistä nikseistä.

Kalastusvälineiden virityksen jälkeen kalastetaan niin kauan, kun aikaa riittää. Jännittävän lisän kalastukseen tuovat huippuvarustellun veneen isot kaikuluotaimet, joiden näytöiltä on kiehtovaa seurata havaintoja kaloista uistelun aikana. Jännitys on käsin kosketeltavaa, sillä jokainen havainto näytöllä voi hetkenä minä hyvänsä vetää 100m siimaa ulos, jarrun huutaessa iloisesti. 

Missä kalat piileksivät?

Tällä kertaa lohet eivät löytäneet Eräverkon tiimin vieheiden kohdalle. Hienosta kelistä johtuen, veneitä oli ulkona kymmeniä. VHF-liikenne kävi kuumana, mutta lohet välttivät myös muiden venekuntien pyydykset. Ennusmerkit olivat mainiot tuulesta lähtien, mutta päivä saattoi kuitenkin olla hiukan aikainen tälle kaudelle. Normaalisti touko- ja kesäkuu ovat huippusesonkia, vaikka Suomenlahden lohelle koko avovesikausi on hyvää sesonkia, jossa minä päivänä tahansa voi iso kala käydä kiinni.

Pääkaupunkiseutulaisille Unelmakalan retki on helpoin tapa tutustua lohenpyyntiin tutuilla vesillä, sillä kausi on pitkä, etäisyydet lyhyitä ja lohitilanne on tällä hetkellä hyvä.  Lohenkalastus on kutkuttavaa puuhaa ja Eräverkon tiimi ottaa varmasti revanssin Suomenlahden lohista vielä myöhemmin! 

Juhan 14kg merilohi aikaisemmilta reissuilta (kuva: Juha Rahkonen)
Laaja valikoima Pyyntipaikka-tuotteita löytyy Eräverkon Kauppa-osiosta

Unelmakalan palvelut löytyvät helpoiten Eräverkosta. Retkiä myydään erityisesti Pyyntipaikka™ tuotteina. Tämä tarkoittaa, että kuka vain voi varata yksittäisen paikan kalastusretkelle ja hinta paikkaa kohden laskee sitä alemmaksi, mitä enemmän osallistujia lähtee mukaan. Yksittäispaikan varaaminen on edullisin tapa päästä lohenpyyntiin Helsingissä ja kaikilla on samanarvoinen mahdollisuus saada iso lohi siiman päähän. Unelmakalan voi varata myös kokonaan itselleen tai vaikka yrityksen käyttöön, jolloin mukaan mahtuu maksimissaan 9 henkeä. 

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »