Metsästäjätutkinto uudistuu

VASTUULLISUUDEN KOULUTUSOHJELMA

Ensi vuonna otetaan käyttöön uudistunut metsästäjätutkinto ja siihen valmentava oppisisältö ja koulutusmateriaali.

- Uudistetun metsästäjätutkinnon kärki on vastuullisuuden koulutusohjelma, jonka avulla tuleville harrastajille pyritään antamaan hyvät lähtökohdat lähteä kehittämään omaa harrastustaan turvallisesti, laillisesti, eettisesti ja kestävästi, tiivistää tutkintouudistusta projektipäällikkönä johtanut erikoissuunnittelija Marko Mikkola Suomen riistakeskuksesta. 

Tutkinnossa testataan, että henkilöllä on riittävät perustaidot lajintuntemuksesta. Metsästäjiä on erilaisia, korostaa Mikkola. Joku voi metsästää hyvin monia lajeja, joku toinen taas voi keskittyä esimerkiksi heinä- eli sinisorsan metsästämiseen. Tärkeintä on, että metsästäjä tuntee erityisen hyvin ne lajit, joita itse metsästää, sekä ne lähilajit, joihin metsästämänsä riistan voi sekoittaa.

Metsästäjätutkinto on kuin ajokortti. Se oikeutta ryhtyä opettelemaan metsästäjätaitoja. Ampumakoulutus on jatko-opinnoissa tärkeä osa. Tutkintokokelaat pyritään ohjaamaan ABC-ampumakoulutuksen pariin. Suomen Metsästäjäliitto kehittää ohjelmaa niin, että aloittelijan ampumavalmennus olisi kohtuudella kaikkien uusien metsästäjien tavoitettavissa.

Uuden metsästäjätutkinnon koulutusosion voi jatkossa järjestää kuka tahansa vastuullinen toimija. Näin avataan ovi minimisisältöä perusteellisemmalle, vaikka kaupallisin perustein tapahtuvalle koulutukselle. Erityisesti ampumavalmennusta on toivottu lisukkeeksi perustasoiseen kurssiin. Tutkinnon voivat kuitenkin vastaanottaa vain riistanhoitoyhdistyksen virkavastuulla toimivat tutkinnon vastaanottajat.

 

Lajintunnistus on keskeinen osa vastuullisuutta. Metsästäjän on tunnettava metsästämänsä lajit ja ne joihin saalilajin voi sekoittaa. Oppitunti käynnissä, opettajana toiminnanohjaaja Paula Laukkanen. Kuvat: Hannu Nieminen

500-600 UUTTA METSÄSTÄJÄÄ koulutetaan vuosittain Helsingin riistanhoitoyhdistyksen kursseilla. Se on maamme suurin tutkintokouluttaja.

- Uusien metsästäjien koulutus on yksi Helsingin riistanhoitoyhdistyksen toiminnan kulmakivistä, kertoo yhdistyksen toiminnanohjaaja Paula Laukkanen. Haluamme panostaa laatuun ja saavutettavuuteen tulevaisuudessakin, kehittäen kouluttajiemme osaamista ja verkkonäkyvyyttämme. Asioinnin helpottamiseksi kurssiosallistumisen voi varata ja maksaa myös netissä.

 

Metsästäjäetiketti tuli kerralla selväksi, kehuu Mika Tarkkanen riistanhoitoyhdistyksen kurssia. Parasta olivat kokeneiden kouluttajien puhe ja tarinat.

METSÄSTÄJÄETIKETTI tuli kerralla selväksi sanoo helsinkiläinen metsästäjätutkintokokelas Mika Tarkkanen. Hän osallistui Helsingin riistanhoitoyhdistyksen valmennuskurssille. Kultaseppämestarina työskentelevä Mika kertoo hakevansa liikunnan ja luonnon yhdistävää vastapainoa työlleen.

- Kurssi oli loistava johdatus hypätä sisään metsästyksen maailmaan, toteaa Tarkkanen Pintapuolinen käsitys on helposti, että mennään metsään ja ammuskelaan eläimiä. Kurssilla viimeistään valkenee, että metsästysharrastus on parhaimmillaan vastuullista ja kokonaisvaltaista huolehtimista riistakannoista. Kurssi avasi ”metsästäjäetiketin” samalla tavalla kuin golfetiketti avataan golffareille.

Mika olisi ollut valmis maksamaan kurssista tuplahinnan, jos siihen olisi sisältynyt edes yksi ilta ampumaradalla. Hänellä tosin on henkilökohtainen valmentaja tuttavapiirissä, joten ampumataidon kehittämisetä hän ei usko harrastuksensa jatkon olevan kiinni.

- Hienointa kurssissa oli kokeneiden opettajien elävä puhe ja tarinat. Eläytyneen kerronnan oheen upposivat tietopuolisetkin nippelit, kehuu Tarkkanen.

                                                                                                 Reijo Orava

Asioinnin helppous

  • Netissä hyvä varausjärjestelmä, ystävällinen ilmapiiri

Toimivat koulutustilat

  • Hyvät tilat runsaine havaintoesineineen
  • Hyvät yhteydet julkisilla (junalla), hyvät paikoitustilat omalla autolla saapuvalle. 

Yhteystiedot

Helsingin riistanhoitoyhdistys

Sompiontie 1 00730 HELSINKI

Toiminnanohjaaja Paula Laukkanen,puh. 050 347 2400

www.riista.fi

www.metsastajatoimisto.fi

helsinki@rhy.riista.fi

Toimisto palvelee arkisin klo 9 – 15

Tapahtumiin voi ilmoittautua ja osanottomaksut maksaa verkkopalveluna 24/7 
https://www.eraverkko.fi/palveluntarjoajat/helsingin-riistanhoitoyhdistys

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »