Metsästys

Metsästysseura jahtimyyjänä

Yleishyödyllisyys vaatimuksena

Kotimaiset metsästäjät etsivät nykyään entistä enemmän lyhytkestoisia metsästysmahdollisuuksia.

Kaikki jahdit jänisjahdista suuriistan pyyntiin kiinnostavat.  Erityisesti arvostetaan asiantuntevaa jahtiopastusta.

'Metsästysseurakin voi tarjota metsästystä vieraille ja hankkia tuloja lupien ja jahtien myynnillä, kunhan tuotot käytetään yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Eräneuvos Reijo Orava vastaa tässä muutamiin seuroja askarruttaviin kysymyksiin.

Voimmeko metsästysseurana myydä lupia, vaikka olemme yhdistys?

Yhdistysmuoto ei estä metsästyslupien myyntiä. Metsästysoikeuden edelleenvuokraus on vuokrasopimuksissa yleensä kielletty, mutta lyhytaikaisia metsästyslupia jäsenistöön kuulumattomille voidaan myöntää ja myydä.

Toinen pohdittava asia on myynnistä saatavat tulot. Metsästysseurojen tavanomainen toiminta katsotaan yleishyödylliseksi toiminnaksi ja sen tulot verovapaaksi tuloksi. Tuloilla voidaan rahoittaa yleishyödyllisiä tarkoituksia. Yleishyödyllisen yhteisön jäseneksi pääsyn edellytykset eivät saa olla liian rajaavia. Sen toiminta kohdistuu jäsenistön lisäksi laajemman ryhmän kuten esimerkiksi koko yhteiskunnan tai kyläkunnan eduksi. Yleistä hyödyllisyyttä voidaan perustella esimerkiksi riistakantojen hoidolla, SRVA-toiminnalla, riistavahinkojen torjunnalla tai kokoontumis- ja harrastetilojen tarjoamisella. Yleishyödylliset yhteisö ei tavoittele tuloja taloudellisen edun vuoksi, vaan voidakseen rahoittaa yleishyödyllistä toimintaansa.

Jos yleishyödyllisyyden vaatimus ei toteudu ja toiminta on laajempaa kuin vähäistä, voi verottaja tulkita toiminnan elinkeinotoiminnaksi ja seurasta tulee verovelvollinen. Mikä sitten on vähäistä elinkeinotoimintaa? Viitteitä antaa esimerkiksi arvonlisäverollisuuden raja, joka on 10000 €.

Metsästäjä-lehdessä (1/2018) varatuomari Panu Hiidenmies on käsitellyt laajasti yleishyödyllisyyden ja elinkeinotoiminnan rajaa verotusnäkökulmasta ja toteaa, että kyse on lopulta aina verottajan tapauskohtaisesta harkinnasta: Hän tiivistää asian: -Metsästysseura ei voi keskittyä varojen keräämiseen ja niiden tulouttamiseen jäsenistölleen eikä tavoitteena voi olla kulujen minimoiminen tietylle henkilöpiirille.

Jos voimme myydä, niin mitä on tärkeintä ottaa huomioon?

Yleishyödyllisen toiminnan ja lupien tai metsästyksen myynnin on oltava avointa ja julkista. Myynnin toteuttamisen pelisäännöt on syytä laatia kirjallisesti ja käsitellä seuran kokouksessa. Kirjanpidosta on ilmettävä riittävät tiedot toiminnan tuloista, kuluista ja tuottojen käytöstä. Epäilykset kavereiden suosimisesta aiheuttavat eripuraa ja epäilykset harmaasta taloudesta herättävät verottajan mielenkiinnon.

Miten asia tulisi käsitellä maanomistajien kanssa?

Asia on syytä ottaa esille vuokrasopimusta tehtäessä ja tehdä siitä maininta vuokrasopimukseen. Maanomistajat yleensä hyväksyvät tulojen hankinnan silloin kun ne käytetään yleishyödyllisesti yhteiseksi hyväksi. Jos hyöty sen sijaan kohdistuu yksinomaan seuran jäsenistöön, ovat toiveet korkeammasta vuokrasta tai muusta kompensaatiosta luonnollisia ja oikeutettuja. Toiminnasta kannattaa myös tiedottaa avoimesti esimerkiksi peijaisissa.

Millaiset jahtituotteet metsästysseuroilta käyvät parhaiten kaupaksi?

Metsästysmahdollisuuksien etsijät ovat usein aloittavia tai kokemattomia harrastajia, joka haluavat oppia metsästämään. Opastetut jahdit tai osallistuminen seuran johdettuihin metsästystapahtumiin ovat siksi nykyään kysyttyjä. Hyvää opastusta arvostetaan ja siksi jahtipaketin hinta voi olla korkeampi kuin pelkän vieraskortin.

Vieraskortit ovat toki edelleen kysyttyjä. Useimmat seurat eivät kuitenkaan laske vieraita yksin jahtimailleen vaan, että vieraskorttilaisella on oltava seuran jäsen isäntänään. Siksi vieraskortti sopiikin parhaiten jäsenten henkilökotaisille vieraille.

                                                                               Reijo Orava ja Niko Vuorenmaa

Tietoa seuran verotuskysymyksistä on julkaisu Metsästysseuran Vero-oppaassa. https://metsastajaliitto.fi/sites/default/files/sml/liitteet/sml_metsastysseuran_vero-opas.pdf

Eräverkko selvittelee metsästysseurojen verotukseen liittyviä kysymyksiä yhteistyökumppaneidensa kanssa ja selventäviä ohjeita julkaistaan mm. Eräverkon blogisivuilla https://www.eraverkko.fi/jutut-ja-vinkit

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »