Metsästys

Ruotsiin villisikaa oppimaan

Omatoimimatkailijalle

Afrikkalainen sikarutto on tyrehdyttänyt villisikamatkailun Balttiaan. Ruotsin runsastuva villisikakanta on rutolta säästynyt ja tarjoaa nyt opinto- ja metsästysmahdollisuuksia suomalaisille jahtimiehille. Eräverkon testitiimi kävi tutustumassa yhteen kohteeseen.

Perniöläisen jahtijärjestäjän JS Wildexperiencen villisikapaketti on tarkoitettu omatoimiselle matkailijalle, ruokailut tai eväät ja matkat ruotsinlaivoilla on hoidettava erikseen, mutta sehän sujuu nykyään helposti laivayhtiöiden nettipalveluiden kautta. 

 

Jernuddenin metsästysalueet ovat kaunista maatalousmaisemaa

Jahtipaikka on Hultsfredissä noin 300 kilometriä Tukholmasta etelään. Kun iltalautalla lähtee Turusta, on perillä seuraavan päivänä puoleen päivään mennessä ja jahti voi alkaa illalla. Kahden päivän jahtipakettiin kuuluu kaksi metsästysyötä ja sen jälkeen kotiin lähdettään niin, että ehtii iltalaivalle Tukholmaan. Matka kestää siis neljä yötä ja kolme päivää.

Jahti-isäntänä Jernuddennissa toimii Kim Börjesson parin yhteistyökumppaninsa kanssa. Jahtipaketti kattaa metsästysopastuksen, majoituksen ja saaliin teurastuksen ja siirron kylmiöön. 

Alueen villisikakanta alkoi runsastua vasta noin kaksikymmentä vuotta sitten, Mahtikarjuja on kuitenkin jo saatu saaliiksi.

Jernuddenin metsästyskohteet ovat erillisiä jahti-isäntien omistamia tai maanomistajilta vuokrattuja alueita, jotka sijaitsevat kunnan eri osissa. Jahti on kesäaikaan yksinomaan vahtimismetsästystä jahtitorneissa. Kevätkesä ei tietenkään ollut ravintohoukuttelun kannalta parasta aikaa, kun luonto on täynnä antimiaan. Jahti-isäntien ammattitaitoa osoittaa se, että siat kutenkin poikkesivat öisillä retkillään vahtikohteissa. Niitä viekoitellaan paikalle kohtuullisella ruokinnalla ja hajusteiden käytöllä.

Suomeen sopivaa oppia

Saalistakin suuremman arvon annan kuitenkin jahti-isäntien palvelualttiudelle ja kaveruudelle. Jernuddenissa olo oli kuin parhaassa tuttujen jahtiporukassa. Lisäksi Kimin ja kavereiden osaaminen ja kokemukset villisikakannan hoidosta ruokinnasta, hajusteiden käytöstä ja metsästyskeinoista olivat ammattitaistoisia ja varmuudella myös Suomessa toimivia. Erityisesti voisikin suositella kohdetta sellaisten kulmakuntien metsästäjille, joille villisika tekee tuloaan.

 

Villisikaa metsästetään vahtimalla jahtikopeista.
Retken aikana oli mahdollisuus tutustua paikallisiin riistanhoito- ja metsästystapoihin

Saalis kuuluu asiakkaalle ja sen saa tuoda mukanaan Suomeen. Saalislihan leikkaus ja pakkaus vakuumiin on ostettavissa kohtuulliseen lisähintaan. Ilmoitus trikiinitestin tuloksesta tulee sähköpostilla.

Testiryhmän saalis jäi suhteellisen vaatimattomaksi. Kaksi valvottua yötä tuotti kahden miehen saaliiksi viimekesäisen karjunalun, joka vakuumiin pakattuna tuotiin kotiin ja täydensi testimetsästäjien juhannuspöytää.

 

 

Testiryhmän saalis.
Saalis mukaan vakuumiin pakattuan. Jahti-isäntä Kim Börjesson viimeistelee pakkauksia.

Jernuddenin metsästyspalvelut ovat voimakkaan kehitystyön alla. Vielä nyt majoitus tukeutuu lähialueen vuokramökkeihin ja asiakkaat hoitavat itsenäisesti ruokailunsa: Tämä onnistuu sinänsä paikallisen pitserian ja marketin palveluilla kätevästi. Jahtipaketit muuttuvat täysihoitopaketiksi siinä vaiheessa, kun Jernuddenin rakenteilla oleva jahtitukikohta majoitustiloineen valmistuu.

(Kirjoitettu kesäkuussa 2017)

Jahtivieraat majoitetaan lähiseudun mökkeihin. Jernuddenin oma metsästystukikohta on kuitenkin rakenteilla.

JS Wildexperiencen jahtipaketit ovat myynnissä Eräverkossa: https://www.eraverkko.fi/palveluntarjoajat/js-wildexperience

 

 

 

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »