Metsästys

Vierasjahtiin

PEURAVIERAITA HUUTOKAUPALLA

Lounais-Suomessa metsästetään näinä vuosina huippumäärä valkohäntäpeuroja. Peuranmetsästys kiinnostaa kovin myös alueen ulkopuolisia seuroihin kuulumattomia jahtimiehiä.

Eräverkko kokeili viime syksynä yhteismetsien hirvenpyyntioikeuksien huutokauppasysteemiä myös valkohäntäpeuralle. Koekaniiniksi lähti loppelainen Kormu-Launosten metsästysseura, joka rahoittaa lupatuotoilla yleishyödyllistä seurantalohanketta.

 

Kokeilussa myytiin huutokaupalla kolme peurapakettia, joihin sisältyi lähtökohtaisesti peuran vasan kaato-oikeus. Paketin ostaneelle vieraalle tarjottiin aluksi mahdollisuus osallistua seuran ajometsästyspäivään. Metsästys tapahtui mäyräkoirien ajolla ja vieraat osallistuivat jahtiin samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin seuran jäsenetkin tietysti kuitenkin paikallisten ryhmänvetäjien opastamina.

PAKETTIIN SISÄLTYI SAALISTAKUU. Jos ajojahtipäivä ei tuottaisi tulosta vieras saisi tulla kyttäysjahtiin niin monesti, että mahdollisuus riistalaukaukseen avautuu. Viime syksyn vieraista yksi kaatoi peuransa koirajahdissa, toinen ensimmäisenä vahti-iltana ja kolmas kolmatta kertaa pyynnissä ollessaan.

Peurapaketin hintaan sisältyi lähtökohtaisesti peuran vasan kaato-oikeus. Saalis tuli kokonaisuudessaan vieraalle. Vieraalla oli lupa kaataa myös aikuinen peura. Aikuisesta peurasta ja edelleen trofeepukista laskutetaan sarvien koosta riippuva lisämaksu. Lisämaksu riippuu sarvien laadusta CIC:n eli kansainvälisen riistansuojelujärjestö trofeearvostelun pisteytyksen mukaisesti.

 

Juhani Rosenström keskittyy peurapassissa. Hän oli yksi peurapaketin ostaneista jahtivieraista Lopella marraskuussa 2016.

KOKEILU ANTOI MYÖNTEISIÄ TULOKSIA sekä seuralle että asiakkaille. Peuravieraita seuroissa kulkee tietysti paljonkin, mutta avoin ja julkinen huutokauppa poisti jäsenistön keskuudessa kaikki epäilyt kavereiden suosimisesta tai liian lepsusta hinnoittelusta. Lisäksi vierasjahti ryhdistää aina seuran omiakin jahteja. Toiminta ja turvallisuus suunnitellaan paremmin ja toimintatapojen vieraskestävyyttä joudutaan hiomaan. Kokeiluseura onkin päättänyt jatkaa kokeilua kuluvanakin syksynä.

Vieraat ilmaisivat viihtyneensä jahdeissa ja selvä tyytyväisyyden osoitus ilmaantui Eräverkon sivuille, johon kaksi vieraista kirjoitti seuraa koskevat arvostelunsa:

”Hienosti järjestetty jahti, jossa runsaasti koiria takaamaan vilskettä metsään. Metsästysalueella on selkeästi panostettu riistanhoitotyöhön. Toivoisin samantasoista vaivannäköä riistakantojen eteen muuallakin. Riista näkyi päivän mittaan runsaasti. Metsästysseura suhtautui vieraaseen avoimesti ja vieraana en kokenut olevani ei toivottu, päinvastoin vaikutti että vieraille järjestettiin loistavia passeja ja iltapäivän viimeisinä minuutteina ampumatilaisuuskin tuli ja saalistakin saatiin. Toivottavasti vastaavia palveluita tulisi saataville useammin ja useammalle. Kiitos koko seuralle hienosta päivästä ja erityiskiitos sekä puheenjohtajallenne että oppaina toimineille jäsenille.”

Järjestelyt ja organisointi olivat jahdissa huippuluokkaa. Hyvät koirat ja koiranohjaajat takasivat että passeissa näkyi riistaa. Kyttäys illat järjestyivät joustavasti ja riistalaukauskin saatiin suoritettua. Seurassa tuntui olevan hyvä ilmapiiri ja se sai vieraan tuntemaan itsensä tervetulleeksi. Kiitos kaikille seuran jäsenille hienosta jahti kokonaisuudesta. Seura nosti jahdin riman korkealle, viisi tähteä!”

 

Vuoden 2017 peurapaketit tulevat Eräverkon huutokauppaan elokuussa, mutta asiaan voi tutustua jo nyt osoitteessa https://www.eraverkko.fi/palveluntarjoajat/kormu-launonen-metsaveikot-ry

Lisätiedot

Eräverkko Oy myynti@eraverkko.fi

 

Kormu-Launonen metsäveikot ry
Nyynäistentie 836
12540 Launonen

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »