Metsästys

YHTEISMETSIEN HIRVITARJONTA LAAJENEE

Jahtiin vielä tälle syksylle

Omalla pikkuporukalla hirvijahtiin on monen hirvimiehen haave. Valtion maille seuran jäsen ei pääse, mutta pohjoisen yhteismetsät voivat myydä hirvenpyyntioikeuden siitä eniten maksavalle. Uusien yhteismetsien mukaantulo on tänä vuonna laajentanut tarjontaa sekä määrällisesti että alueellisesti: Yhteismetsien metsästysalueet ovat yhteensä 250 000 hehtaaria.

Koillismaan ja Lapin yhteismetsien hirvitarjonta lisääntyy. Neljän aiemmin myyjän lisäksi kaksi uutta yhteismetsää myy hirvenpyyntiä nettihuutokaupalla.

(Kuva:Reijo Orava)

Ensimmäiset pohjoisen yhteismetsät ovat myyneet hirvenpyyntioikeuksia jo vuosikymmeniä. Pelin avasi Kuusamon yhteismetsä 1970-luvun alussa ja muut ovat omaksuneet osapuilleen saman toimintaperiaatteen. Kuusamon, Kemijärven, Posion ja Sallan yhteismetsät ovat tehneet yhteistyötä metsästysjärjestelyiden kehittämisessä ja myös markkinoinnissa.

Näiden ”vanhojen” toimijoiden hirven nettihuutokauppa Eräverkossa alkoi vuonna 2016 ja nyt on kaksi uutta yhteismetsää pistänyt hirvilupia tarjolle. Uudet tulokkaat Valajanaavan yhteismetsä Simossa ja Varejoki-Kätkävaaran yhteismetsä Ylitornion, Pellon ja Rovaniemen rajanurkasta.

- Yhteismetsät haluavat tarjota metsästysmahdollisuuksia kaikille innokkaille erämiehille seuran jäsenyydestä riippumatta, kuvaavat yhteismetsien edustajat toimintaa. Toinen tärkeä tavoite on tietenkin yhteismetsäomistuksen tuoton kasvattaminen osakkaille riistan taloudellista arvoa hyödyntämällä.

Yhteismetsät tarjoavat myös majoitusmahdollisuuksia vieraileville jahtiporukoilleen. Valikoimaa on mieltymyksen mukaan lähes ilmaisista tukkikämpistä luksushuviloihin. Lisäksi Lomarenkaan tarjonta on helppo löytää Eräverkon sivujen kauutta. Kuva: Varejoen-Kätkävaaran yhteismetsä -

Myös majoitusmahdollisuuksia

Pohjoisen hirvijahtiin lähtijä tarvitsee tietysti myös majoituksen. Yhteismetsät tarjoavat omia kämppiään vieraiden käyttöön ja Eräverkko esittelee alueen mökkitarjontaa huutokauppasivuillaan. Hirvipaketteja etsiessä voi samalla tutustua Lomarenkaan majoitustarjontaan.

Tyypillinen pyyntioikeuspaketti koostuu aikuisen hirven ja vasan luvasta. Pyyntialueen koko vaihtelee tuhannesta aina viiteentoista tuhanteen hehtaariin saakka.

Hirvenpyynnin byrokratia hoidetaan metsästyssopimuksella. Pyyntioikeuden ostaja sitoutuu noudattamaan yhteismetsän asettamia sääntöjä. Pyyntiluvan edellyttämänä metsästyksenjohtajana toimii yhteismetsän jahtipäällikkö. Vierasseurue metsästää itsenäisesti keskuudestaan nimetyn metsästyksenjohtajan johdolla ja vastuulla. Metsästyksen edistymisen eli hirvihavainnot ja saalis raportoidaan Oma Riista -palveluun ja puhelimitse yhteismetsän metsästyksenjohtajalle. 

 

Vielä ehtii tälle syksylle

Hirvenpyyntioikeuksien huutokaupat ovat olleet käynnissä kevättalvesta ja jatkuvat kesän lopulle.

Hirvijahtimahdollisuudet löytyvät osoitteesta www.eraverkko/huutokaupat.  

Tutustu hirvenpyyntioikeuksien myyjiin:

KUUSAMON YHTEISMETSÄ
SALLAN YHTEISMETSÄ 
KEMIJÄRVEN YHTEISMETSÄ
POSION YHTEISMETSÄ 
VAREJOEN-KÄTKÄVAARAN YHTEISMETSÄ 
VALAJANAAVAN YHTEISMETSÄ

 

 

Keskustele aiheesta

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »