Ohilaukauksia ja onnistumisia

Tuomo Turusen kuvablogi

RIISTAKOLMIO 1841

Jaahas. Ulkoiltiin mekin perjantai-ilta riistakolmiolaskennan parissa ja oli muuten hikistä hommaa! Laskentaohjeissa kehotetaan välttämään ääriolosuhteita, kuten kovaa hellettä, mutta minkäs teet, kun laskenta-aika on mikä on. Laskenta-aikaahan on kiirehditty, että laskentatulos ennättäisi mukaan metsästysajoista päätettäessä. Omassa päässänikin piileksinyt pelko siitä, että kirkas ja kuuma päivä vaikuttaisi laskentatulokseen kovinkin negatiivisesti, oli yllätykseksi väärä.

Riistakolmio on pysyvä 3x4km laskentalinja. Canon 5D Mark III, 24-70 2.8L USM, f/9, 1/1250, ISO640, 70mm
Kovinta pääomaa. Kaksi vanhaa teerikukkoa pomppaa lentoon laskentalinjalla. Canon 5D Mark III, Sigma 70-200 2.8, f/4.5, 1/800, ISO2000, 200mm
Koppelot soitimella naarasviikolla. Canon 5D Mark III, Sigma 70-200 2.8, f/2.8, 1/320, ISO2000, 80mm

Henkilökohtaisesti ennustin, että laskennassa tullaan tapaamaan pieniä teeripoikueita ja vähän isompia metsopoikueita, kuitenkin lukumääräisesti kohtalaisen runsaasti. Seurailin taas kuluneena keväänä metsojen ja teerten soidintouhuja objektiivin läpi jonkun verran ja kuhina soitimilla oli melkoinen. Koppeloiden pesiä tuntui löytyvän milloin mistäkin ja usein varsin pieniä, neljän-viiden munan, pesintöjä. Epäilin sen johtuvan ensipesijöiden isosta määrästä. Parin viimeisen hyvin kuluneen lintuvuoden jälki näkyi nimittäin soitimillakin, heijastuen koppeloiden ja ylivuotisten ja laiskasti soivien parivuotiaiden kukkojen määrässä. Kuluneen vuoden kelit ovat sitten olleet lievästi sanottuna mystiset! Talvea ei juuri malliksikaan, kevät tuli ajoissa ja kesä ei sitten puolestaan meinannut tulla millään. Kylmää oli ja vettä tuli vaakana. Koppelonmunien kuoriutumisen aikaan oli Joensuun korkeudella kuitenkin melkoisen kuiva ja hyvä keli toista viikkoa, kun taas reilua viikkoa myöhäisemmän teeren osalta kelit oli kyllä melkoisen surulliset. No tyhjä tässä nyt enempää on spekuloida, syksy se sitten näyttää.

Koppelon pesä. Canon 5D Mark III, 24-70 2.8L USM, f/7.1, 1/160, ISO200, 67mm
Olisiko ensipesijän tekele? Ihmisen silmään hieman onnettomassa paikassa ja vain neljä munaa... Canon 5D Mark III, 24-70 2.8L USM, f/5, 1/40, ISO640, 70mm
...toisaaltaan, tämä koppelon pesä sijaitsi metsäautotien penkassa, ohitusetäisyys alle metri. Canon 5D Mark III, Sigma 70-200 2.8, f/6.3, 1/400, ISO1000, 200mm

Meidän kolmio laskettiin nyt vasta toista kertaa. Toissakeväänä tuli herätys, että tuommoinenhan se meiltä vielä puuttuu. Itse en henkilökohtaisesti usko juuri pätkääkään metsästysaikojen säätelyn merkitykseen maalinnuista puhuttaessa, mutta kun kaikki havainnot ja tilastot kiinnostaa, niin pitihän siihen lähteä mukaan. Enemmän uskon, että hyvää pääomaa pitäisi säästää, eli soivia vanhoja teerikukkoja ei tulisi paljoa pätskytellä soilta ja vanhoja metsokukkojakin voisi ehkä vähän säästellä. Vuosi sitten kolmio laskettiin kuuden miehen voimin, nyt mukaan saatiin täysi yhdeksän miehen orkesteri. Jos joku ei vielä tässä vaiheessa tiedä, mitä koko kolmio tarkoittaa, niin muutama sana. Riistakolmio muodostuu kolmesta neljä kilometriä pitkästä sivusta. Kolmio lasketaan kulkemalla tarkalleen kolmio sivua myöten kolmen miehen ketjussa. Keskimmäinen jantteri suunnistaa ja muut kulkee 20 metriä tämän sivuilla laskien linnut ja jänikset 10 metrin etäisyydellä kulkulinjan molemmin puolin. Laskentakaista on siis 60 metriä leveä. Kesälaskennassa huomioidaan metsäkanalinnut, lehtokurpat, jänikset ja karhun jäljet ja jätökset. Kolmio on kiinteä, eli lasketaan vuosittain metrilleen samaa linjaa.

Niin, siihen laskentaan. Laskenta-iltana keli oli helteinen, siis jopa tukahduttavan kuuma, ja olikin odotettavissa, että havaintoja tulisi melko vähän eläinten piilotellessa kosteissa varjopaikoissa flegmaattisina. Mutta havaintoja saatiin kuitenkin kasaan hyvin! Metso 13 kpl, teeri 15kpl, pyy 8kpl. Teerenpoikueet pieniä, poikasmäärä 1-3 havaittua, koppelon pesueet 3 ja 6. Metson poikueet hyvällä tasolla; meikäläisen mittapuussa hyvä metsopoikue on +5, normaali 4-5 ja huono sitten alle. Toisaaltaan, jos keväällä oli paljon 3-5 munan pesiä, niin kait se kolmekin on hyvä. Kaikenkaikkiaan loistavaan viimevuotiseen verrattuna hieno tulos. Nyt tätä kirjoitetettaessa onkin jo kolmioiden tulokset tiedossa ja Pohjois-Karjalan tilanne näyttää kokonaisuutena hyvältä; mm. metsotiheys on melko samalla tasolla kuin vuosi sitten. Erona vuoden takaiseen on se, että vuosi sitten poikueiden menestys oli parempi kuin nyt, mutta nyt niitä sitten on enemmän. Tässä tapauksessa määrä korvaa laadun. Ensi keväästä on odotettavissa taas parempaa. Pääomaa, eli yli talven selvinneiden lintujen määrää ei tietenkään pitäisi leikata liian rajulla kädellä, joten henkilökohtainen mielipiteeni on, että se talvimetsästysaika voidaan jättää tulevaisuuteen, mutta normaalimetsästysaika on OK!

Illalla näin Herkon jälkitreenejä tehdessä epämääräisen teeripoikueen ja muiltakin kuulin, että viimepäivinä on jo poikueita alkanut näkyä tiestöllä. Mainiota, odotetaan tulevaa lakki kourassa ja peukut pystyssä kuin kuuta nousevaa. Pitkään ei tarvitse enää odottaa.

Heinäsorsalla tuntuisi menevän kohtalaisen vahvasti. Canon 5D Mark III, Sigma 70-200 2.8, f/8, 1/2000, ISO1000, 70mm

Tuomo

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

22.07.2016 19:09

Loppuluritukset
Ohilaukauksia ja onnistumisia

07.03.2015 15:03

RIISTAKOLMIO 1841
Ohilaukauksia ja onnistumisia

07.03.2015 14:56

Kyllä polttelee
Ohilaukauksia ja onnistumisia

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.