Metsästyssopu

Kynällä ja sanoilla metsästysharrastuksen puolesta.

Lammas- sikahevonen uusi riistalaji?

Lammas- sikahevonen

Riista- alan viisaimmat kokoontuivat yhdessä eläinjalostuksen tutkijoiden kanssa, kesän lopussa vuonna 2020. On tultu siihen hetkeen, jolloin meiltä vaaditaan uusia rohkeita ratkaisuja, aloitti ympäristöministeri Heino Kaikkonen(vihreät). Vuosi 2019 oli riista- ja eläinjalostusalalla historiallisen riitaisa. Tunteet kuohuivat kansan keskuudessa käsirysyyn asti. Poliisipartioita tarvittiin maaseudulla harva se päivä, joskin ajallisesti toisarvoiset lähdöt eivät antaneet aihetta nopeisiin lähtöihin.

Susi, hirvi ja lammas aiheuttivat suurta hämmennystä kansan keskuudessa sekä myös tutkijoiden välisissä kinasteluissa. Palatkaamme vuoteen 2017 ja siihen hetkeen, kun ongelmat alkoivat, jatkoi ministeri Kaikkonen.

Euroopan unioni painosti meitä suomalaisia kasvattamaan susikantaa 800 yksilöön. Suurimman paineen aiheutti brittiläiset tahot, jotka vaativat susikannan kasvattamista jopa 2000 susiyksilöön. No, ”ankarasta” suomalaisesta vastustuksesta huolimatta taivuimme heidän tahtoonsa, eteenkin Euroopan unionin ankarien sakkouhkausten siivittämänä. Kuten tiedätte, nykyisin Britannia ei ole itse Euroopan yhteisön jäsen, mutta ei siitä sen enempää. Siirtoistutuksia teimme myös, että saisimme susikannan kasvuun nopeammin. Susia tuotiin naapurimaista ja itä Euroopasta, kun heillä oli suuria ongelmia susien kanssa. 

Toiseksi, Norjan Akershusin piirin vihreiden puheenjohtaja (Maaseudun Tulevaisuus 27.6.2017) vaati lammastarhureita vaihtamaan ja jalostamaan lammasrotua, niin että lampaat voisivat puolustautua susia vastaan. Mekin taivuimme Suomessa ankaran väittelyn jälkeen lammasjalostuksen uudelleen kehittämiseen. Joku tutkija Suomessa teki läpimurron jalostuksen saralla, en mainitse hänen nimeään, mutta rauha hänen sielulleen. Hän keksi kokeilla villisian ja lampaan risteytystä. En tiedä miten se onnistui, ja en missään nimessä halua edes tietää miten se kävi. On siitä kuulemma jokin video olemassa, mutta se poistettiin Korkeimman Oikeuden päätöksellä. Videot salattiin sadaksi vuodeksi, oli kuulemma aika pahan näköistä touhua, luontoihmiset vaativat sitä edelleen nähtäväksi, kun he katsovat niitä luonto- ohjelmia, niin innokkaasti. Eikä siinä vielä kaikki, vaan joku ruotsalainen tutkia, risteytti hevosen ja lammas- sian. Siitäkään en halua kuulla yksityiskohtia, mutta ilmeisesti tarkoitus oli saada norjalaisten toivomuksesta nopeampia lampaita. Nyt meillä on lammas, jolla on villisian pää ja hevosen jalat. Ja haisee vielä kaiken lisäksi vanhalle villasukalle.

Kolmas niin sanottu virheellinen päätös syntyi, kun kotimaisen painostuksen jälkeen hirvipopulaation talvikantaa laskettiin 20 000 yksilöön. Normaalisti tavoitetaso oli 60 000- 80 000 hirveä noin… Kotimaassa eräs korkeasti koulutettu henkilö esitti (Maaseudun Tulevaisuus 29.6.2017) hirvikannan pienentämistä ja sehän meni läpi, että heilahti, metsäalan ammattilaisten tukipainostus auttoi, ehkä hieman tässä asiassa.

No, mikä tässä on nyt ongelma? Se on se, että 800 sutta söi meidän hirvet yhettömiin. Ja sen jälkeen sudet yritti syödä ne lampaita, mutta eihän siitä mitään tullut. Kun lammas- sikahevonen teki ympyrän torahampaineen ei sinne sudet uskaltanut mennä eikä lammastarhuritkaan. Meillä on nyt 800 nälkäistä sutta ja lampaita torahampaineen sekä metsät tyhjänä hirvistä. Kukaan ei uskalla mennä metsään, kun siellä on lammastarhasta karanneita lammas- sikahevosia ja nälkäisiä susia.

Että, mitä me nyt tehdään arvoisat tutkijat ja viranomaiset? Joku ehdotti sieltä takarivistä ihmisten pakkosiirtoja kaupunkiin. Kuka se oli? Pakkosiirrot kuulostaa hyvältä ajatukselta, vai mitä?

Asko Lampinen Muhos

 

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »