JOUSIKOKEESTA MEINASI TULLA NÄKÖTESTI

Ikänäön vaivaamat jousimetsästäjät joutuivat hieraisemaan silmiään nähdessään jousikokeeseen virallisen taulun.

Iän myötä silmän dynamiikka kapenee. Kun lähelle nähdäkseen on käytettävä silmälaseja, ei kauas näekään ihan tarkasti.

Metsästysjousen tähtäinlaitteissa ei ole yleensä optiikkaa, ainakaan suurentavaa optiikkaa. Jotta tähtäinpinnin erottaa riittävän tarkasti on ikänäköisen käytettävä silmälaseja ja silloin asetuksen mukaisen jousikoetaulun vaalea osuma-alueen rengas ei enää erotukaan. Tähtäyspistettä ei ole eli on ammuttava keskelle taulua. Jos sitten koetaulun tausta sattuu olemaan tumma ja taulu sijaitsee varjossa, kunnon tähtäyspistettä ei ole lainkaan.

Jousikokeen koetaulussa ei ole selkeää tähtäyspistettä. Ongelma korostuu jos taulun tausta on tumma ja ampuja joutuu käyttämään silmälaseja ikänäön korjaamiseen

Näin kävi omalla kohdallani. Onneksi olin osannut asiaan jo varautua ja tiedustella asiaa riistakeskuksesta. Julkisten hallintotehtävien päällikkö on todennut, että jousikoetaulun osuma-alueen keskikohdan merkitseminen esimerkiksi teipinpalalla ei ole kielletty.

(Päivitys 31.8.2017: MYÖHEMMIN ON SELVINNYT, ETTÄ RIISTAKESKUSEN KANTA ON ETTÄ TAULUN OSUMA-ALUETTA EI SAA SELVENTÄÄ ELI TEIPPEJÄ EI SAA KIINNITTÄÄ).

Erityisesti tällä olisi merkitystä koekerran ensimmäiselle ampujalle. Seuraavilla on jo helpompaa, kun osuma-alueen keskikohta alkaa tummeta nuolten reittämänä.

Sinänsä jousikoe on helpohko ainakin ammuntaa harjoitelleelle tähtäinlaiteita käyttäville ampujille. Samaa vaativuustasoa kuin muutkin ampumakokeet. Jos hallitsee hermonsa ja laitteet ovat kunnossa, kokeen läpäisee kyllä. Perinnejousilla vaistovaraisesti ampuville kokeen läpäisijöille nostan hattua.

Kommentit

Voisitko tarkentaa, millä oikeudella laissa määriteltyä osuma-aluetta on menty ominpäiten muuttamaan. laki määrittelee hyvin tarkasti : Jousikokeessa käytetään maalikuviona tämän asetuksen liitteen 1 mukaisen hirvikuvion irrotettavaa keskiötä, jossa osuma-alueen halkaisija on 23 senttimetriä. Se että on huono näkö, ei ole peruste muuttaa asetuksen mukaista taulua omiin tarpeisiin tai rajoitteisiin sopivaksi.. Se että jokin asia ei ole erikseen kielletty ei tee siitä sallittua. Jousikokeessa käytetään maalikuviona tämän asetuksen liitteen 1 mukaisen hirvikuvion irrotettavaa keskiötä tarkoittaa juuri sitä keskiötä, missä ei ole kirjoituksessasi manittua teippiä. vastausta odottaen.
MK76 | 30.08.2017 11:03
Nyt sitten Sauli Härkönen ja Reijo Orava selvennystä äkkiä. On paljon vielä syksyn aikana karhu,-hirvi,-peura.-kauris,- ja jousikokeita pitämättä, miten toimitaan taulujen osumakuvioiden kanssa.
Kätkäläinen | 30.08.2017 15:08
Suomen riistakeskus Suomen riistakeskus ei ole antanut riistanhoitoyhdistyksille ohjetta teippien laittamiseen. --- tuommoinen vastaus kun asiaa kyselin ja tämän kirjoituksen linkkasin.
Yrtti | 30.08.2017 15:46
Poistaako Suomen riistakeskus kyseisen kokeen suoritusrekisteristä ja onko valvojanliivin paikka narikassa. Koe on helppo ilman kepulikonstejakin, voiko niihin enää luottaa ja onko yleensäkään tarpeellisia.
ohohoijaa | 30.08.2017 21:44
Miksi aina pitäisi rangaista? Eiköhän tämäki olevain uuden asian sisäänajoa ja oppimista. Aina on niitä mitkä pitävät valvojan pestiä jotenkin erikoisena ja vaatimassa valvojanliiviä naulaan heti rangaistuksena tälläisenkin vähäpätöisen asian vuoksi. Tälläsellä tavalla pilataan just moni harrastus. Ottaa kokeen uusiksi jos ei kelpaa riistakeskukselle ja eiku happy hunting :)
Metsämies74 | 31.08.2017 13:11
Tarralapuista onkin noussut kiivas keskustelu. Hyvä niin, sillä jousikokeen tauluvalinta ei ole kovinkaan onnistunut ratkaisu. Mutta: Säännöt ovat kuitenkin säännöt ja niiden mukaan on elettävä. Rivimetsästäjänä voin vain todeta, että jos riistakeskus ei ole valmis kirjallisesti vahvistamaan lupaa taulun näkyvyyden parantamiseen niin sitä ei saa tehdä. Ikänäköisten ja ensimmäisenä ampuvan epätasa-arvoinen asema on kuitenkin edelleen olemassa niin kuin asiaa blogissani selitin. Ikänäkö ei ole aivan sama asia kuin huono näkö, vaan normaali tilanne vanhemmalla väestöllä. Näkökyvyn syvyysterävyys on kaventunut. Kun katsoo esimerkiksi (moniteho)laseilla lähelle ei samalla näe tarkasti kauas ja päinvastoin. Tämän tulevat lähes kaikki aikanaan havaitsemaan. Siksi blogini nimessä spekuloinkin: Onko jousikoe ampumataitotesti vai näkötesti? Näkötestejä tekevät normaalisti optikot ja silmälääkärit. Toivotaan, että keskustelu johtaa siihen, että koemaali muutetaan jatkossa niin selkeäksi, että kaikki kokeen suorittajat saavat muodostettua siihen riittävän selkeän tähtäinkuvan Myöskään kokeen valvojia tai muita osallistujia ei tässä tule syyllistää. Otan yksin vastuun tapahtuneesta. Välitin heille varmana tietona riistakeskuksesta saamani suullisen tiedon, että taulun näkyvyyttä voi parantaa. Korostettakoon vielä lopuksi, että kirjoitan tätä blogia täysin rivimetsästäjänä, olen ollut kohta kaksi vuotta eläkkeellä riistakeskuksen töistä. Reijo Orava
Orre3 | 31.08.2017 14:42

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.