Miten aloitan metsästyksen? UUDEN METSÄSTÄJÄN KOULUTUSPOLKU

Metsästäjäperheeseen syntyneen tie metsästäjäksi on monivaiheinen. Vielä hankalampi se on jos opastavaa sukulaista tai tuttavaa ei ole lainkaan.

Eräverkko on yhteistyökumppaneidensa kanssa paketoinut palvelukokonaisuuden, jolla metsästyksestä kiinnostunut kansalainen pääsee harrastuksen alkuun vaikka henkilökohtaista opasta ei olisikaan.

Metsästäjäksi ryhtymisessä on neljä kynnystä:

  1. Metsästäjätutkinnon suorittaminen
  2. Ampumaharjoittelun aloitus
  3. Oman aseen hankinta ja perusampumataidon oppiminen
  4. Ensimmäinen metsästysmahdollisuus

Seuraavassa lyhyet vinkit kunkin vaiheen läpivientiin. Jutun lopusta löytyvät suorat linkit, joiden kautta voi ilmoittautua Koulutuspolun eri tilaisuuksiin. 

 

METSÄSTÄJÄTUTKINTO

Metsästäjätutkinto on Suomessa lakisääteinen. Tutkinnossa metsästäjäksi aikova osoittaa tuntevansa metsästystä koskevan lainsäädännön perusasiat.  Suomen riistakeskus on kirjannut vuonna 2017 uudistetun tutkinnon tavoitetilan seuraavasti:

”Metsästäjätutkinnon  suorittanut metsästäjä on aktiivisesti tietojaan ja taitojaan kehittävä, vastuullinen riistavarojen hyödyntäjä ja hoitaja. Hän tuntee suomalaisen eläimistön, erityisesti metsästämänsä ja niitä läheisesti muistuttavat lajit. Hän hallitsee metsästystä koskevan lainsäädännön perusasiat.

Metsästäjä tietää, mitkä pyyntimenetelmät soveltuvat juuri kyseisen riistalajin metsästämiseen, ja osaa metsästää valikoiden. Hän osaa ampua harkittuja riistalaukauksia ja tietää, miten asetta käsitellään turvallisesti ja säilytetään oikein.

Metsästäjä ymmärtää riistakantojen seurannan ja riistatiedon merkityksen ja tuntee kestävän käytön periaatteet sekä metsästyksen vaikutukset riistakantoihin. Hän tuntee riistan­ ja elinympäristöjen hoidon pääperiaatteet. Metsästäjä osaa käyttäytyä hyvin toisia metsästäjiä ja muita luonnossa liikkujia kohtaan. Hän kunnioittaa saaliiksi saamaansa riistaeläintä ja osaa hyödyntää ja käsitellä sen ruuaksi asti. ”

Metsästäjätutkinnon voi ottaa vastaan vain riistanhoitoyhdistyksen virkavastuulla toimiva tutkinnon vastaanottaja.

Aloita metsästys. Ensimmäinen askel on metsästäjätutkinto. Niitä ja valmennuskursseja järjestävät riistanhoitoyhdistykset. Kuva Helsingin yhdistyksen tilaisuudesta.

METSÄSTÄJÄTUTKINTOON VALMENTEVA KURSSI

Riistanhoitoyhdistykset ja myös monet yksityiset toimijat järjestävät tutkintoon valmentavia kursseja.  Kurssi ei ole pakollinen, mutta se helpottaa Metsästäjän oppaan tietojen sisäistämistä. Kurssilla käsitellään metsästykseen liittyviä asioita, lajitunnistusta, lakeja ja säädöksiä laidasta laitaan.

Kurssilla käytetään materiaalina Metsästäjän Opasta ja Suomen riistakeskuksen  tuottamaa koulutussisältöä. Metsästäjätutkinnon läpäisee varmasti, kun hallitsee sen sisältämän tietomäärän. Tutkinnon läpäisyn lisäksi oppaan tietojen omaksumisesta on tietenkin hyötyä varsinaisella metsästäjän taipaleella.

 

METSÄSTÄJÄN OPAS

Tutkinnon oppikirjana käytetään Metsästäjän opasta ja se valmentaa lukijansa metsästäjätutkinnon suorittamiseen. Oppaan voi tilata Suomen riistakeskuksen nettikaupasta tai sen voi hankkia tutkintoon valmentavan kurssin yhteydessä.

 

Miten pääsen metsästäjäksi? Vastaukset löytyvät Metsätäjän Oppaasta. Suomen riistakeskus

 

AMMUNNASSA ALKUUN SIMULAATTORIHARJOITTELULLA

Ampumasimulaattorit ovat tullet avuksi ammunnan alkeiden opetteluun. Simulaattoreita on hankittu eri puolelle Suomea. Riihimäki Shooting Center on ottanut aloittelevat harrastajat kohteekseen:

” Haluamme tarjota aloitteleville metsästäjille mahdollisuuden tutustua ampumiseen turvallisesti sekä koulutusta ja avustusta ensimmäisen aseen hankintaan.  Koulutusohjelmaamme tulee nimenomaan tuo aloittelevien metsästäjien erityiskoulutus ja neuvonta.” 

 

Ampumataito on osa vastuullista metsästystä. Simulaatorissa saa ensituntuman ammuntaan ja se kehittää myös kokeneempaa ampujaa. Riihimäki Shooting Center

 

OMATOIMISEEN AMPUMAHRJOITTELUUN ABC-KOULUTUKSEN KAUTTA

Uusille metsästäjille on rakennettu koulutusohjelma ampumataidon perusasioiden opiskeluun. Metsästysammunnan ABC on uudistunutta metsästäjätutkintoa täydentävä ampumakoulutus, jolla pyritään antamaan metsästyksen aloittajalle rohkeus ja valmius omatoimisen ampuharjoittelun aloittamiseen.

Koulutussuunnittelija Jussi Partanen Suomen metsästäjäliitosta on toiminut Suomen riistakeskuksen tukeman ABC-kehittämishankeen vastuuhenkilönä.

- Tavoite on, että jokainen metsästäjätutkinnon suorittaja voitaisiin ohjata jollekin ABC-ampukoulutuskurssille. Se olisi hyvä alku vastuulliselle metsästykselle.  Kurssitoiminnan käynnistämiseksi Suomen metsästäjäliitossa on nyt käynnissä ABC-kouluttajien valmennuskurssit. ABC-kouluttajakortin saaneilla on oikeus järjestää kursseja valtakunnallisesti määritellyn ABC-opetussisällön mukaisesti.

Hyvinkään Metsästysampujat ry. on yksi ensimmäisistä Metsästysammunnan ABC -kurssien käynnistäjistä. Kokeilukurssin kokemusten perusteella Hyvinkäällä haulikko- ja kivääriammunta on eriytetty omiksi kahden illan kursseikseen.  Ohjelmassa on myös yhdessä Suomen jousimetsästäjäin liiton kanssa toteutettava Jousiammunnan ABC-kurssi.

Kahden illan ABC-kurssi sisältää luennon aseturvallisuudesta ja ampumaratakäyttäytyminen  ja ammunnan perusopetusta radalla. Toinen ilta ampumaharjoittelua ampumaradalla

ABC kurssilla on käytössä järjestäjien aseet, mutta omankin voi sinne tuoda. Koulutuksen hintaa sisältyy ase, patruunat ja taulut sekä kiekot. Kurssilaisilla pitää olla metsästyskortti maksettuna vakuutusturvan vuoksi. Järjestäjällä on yleensä lisäksi vastuuvakuutus.

Kurssilla on hyvä keskustella asiantuntijoiden kanssa oman aseen valinnasta ja hankinnasta, jos se on vielä tekemättä.

 

Opi ampumaan. ABC-metsästysampumakurssilla pyritään luomaan valmius omatoimiseen ampumaharjoitteluun ampumaradalla. Hyvinkään ampumaurheilukeskus.

 

ASEEN HANKINTA JA OMATOIMINEN HARJOITTELU

Kun on simulaattoriharjoittelun tai ABC-kurssin kautta selkeyttänyt itselleen, millainen ase on sopivin suunnittelemaansa metsästysmuotoon tai ammuntaan, on aika ryhtyä aseen hankintaan.

Aseen hankkimis- ja hallussapitoluvan myöntää poliisi. Luvan myöntämisen edellytyksenä on hyväksyttävä käyttötarkoitus ja hakijan pitää täyttää luvan saajaa koskevat edellytykset. Lupa haetaan se perustellaan kirjallisesti:

Aseen hankkimis- ja hallussapitoluvan voi saada 18 vuotta täyttänyt henkilö. 15 vuotta täyttänyt nuori voi saada huoltajansa suostumuksella metsästystä ja ampumaharrastusta varten rinnakkaisluvan aikuisen henkilön aseeseen.

Hyväksyttävänä käyttötarkoituksena pidetään metsästystä ja ampumaharrastusta. Metsästäjäksi aikovan kannattaa perustella tarvettaan nimenomaan metsästyksellä. Metsästyskortti pitää olla maksettuna ja kerrottava, miten harrastustaan aikoo toteuttaa. Kuuluminen metsästysseuraan, metsästysretket valtion maille, metsästyseurojen vieraskorttimetsästys tai osallistuminen järjestettyihin metsästystapahtumiin kannatta kaikki mainita. Myös selostus aseen säilyttämisestä pitää antaa. Lupaprosessiin kuuluu hakijan henkilökohtainen haastattelu ja soveltuvuustesti.

Lisätietoa ja tarkat ohjeet Suomen poliisin nettisivuilta.

Kun oma ase on hankittu, sitten radalle harjoittelemaan. Myös henkilökohtaista lisävalmennusta saa hankittua. Ainakin Hyvinkään ampumaurheilukeskus sellaista tarjoaa.  

 

ENSIMMÄINEN JAHTI

Ensimmäiseen jahtitapahtumaan kannatta lähteä luotettavan ja rauhallisen oppaan seurassa. Simulaatorin ja rataharjoittelunkin jälkeen ensimmäinen riistaeläimeen suunnattu laukaus on jännittävä ja monille hermostuttavakin kokemus.

Hyvän riistalaukauksen tarkoitus on tappaa saaliseläin kivuttomasti ja nopeasti. On tunnettava oma ampumataitonsa ja pystyttävä arvioimaan ampumatilanne, saaliin etäisyys ja asento. Myös ympäristö ja turvallisuus on pystyttävä havainnoimaan.  Silloin kokeneen oppaan apu voi olla tarpeen.

Ensijahdiksi sopii hyvin esimerkiksi kyyhkyjahti, sorsajahti tai fasaaninmetsästys seisovalla koiralla.

Kiväärimetsästäjälle ensikokemukseksi sopii esimerkiksi valkohäntäpeuran vahtiminen.

Olen ollut oppaana monelle ensikertalaiselle. Suosittelen ensimmäistä laukausta ammuttavaksi paikallaan olevaa saaliseläintä kohti. Lentävä tai nopeasti juokseva eläin voi olla ampumaharjoittelusta huolimatta liian vaikea ja epäonnistuminen pilaa innostuneen harrastajan tunnelman. Sensijaan onnistunut ensimmäinen riistalaukaus saa lähes poikkeuksetta aikaan riemunpurkauksen. Ihminen on vastuullisenakin toimiessaan kuitenkin pohjimmiltaan saalistaja.

 

Mihin pääsen metsästämään. Ensijahti on ratkaiseva etappi metsästäjän uralla.
 

LOPUKSI PALVELUNTARJOAJILLE

On hienoa, että maahamme on syntymässä palvelutoimintaa, joka mahdollistaa metsästyksen aloittamisen siitä kiinnostuneille urbaaneille suomalaisille.

Eräneuvos-blogin kuvauksessa on kirjoitettu:  ”Eräneuvos Reijo Orava on Suomen riistakeskuksen emeritusjohtaja. Eläkepäiviensä missioksi hän on ottanut eräharrastusten edistämisen urbanisoituvassa Suomessa. ”

Mielelläni autan ja neuvon kaikkia, jotka voivat tarjota koulutuspolkua ja harrastusmahdollisuuksia uusille metsästäjille. Ottakaa yhteyttä.

 

 

Miten metsästäjäksi. Eräverkko rakentaa koulutuspolkua.

 

TÄSSÄ JUTUSSA ESITELLYT PALVELUT OVAT MYYNNISSÄ  Eräverkon verkkokaupassa.

Metsästäjäkurssit ja -tutkinnot
Helsingin riistanhoitoyhdistys
Muut riistanhoitoyhdistykset

Metsästäjän Opas
Helsingin kursseille osallistuville toimitus kurssipaikalle
Tilaus Suomen riistakeskuksen nettikaupasta

Ampumasimulaattorikoulutus
Riihimäki Shooting Center   
Harjoitusaika ampumasimulaattoriin

Ammunnan ABC kurssit ja omatoiminen ampumaharjoittelu
Hyvinkään Ampumaurheilukeskus           
ABC-kurssit         
Ampumaradan varaaminen

Opastetut ensijahdit
Solttilan fasaanijahdit
Kormu-Launonen metsäveikot ry        
 Valkohäntäpeuraa Lopella

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.