Esittelyssä Lafayette Smart metsästysradio, osa 1

Uusia Lafayette Smart koekäytössä peurajahdissa Loviisassa 16.12.2017

 

Internetin metsästykseen liittyvillä keskustelupalstoilla yksi eniten keskusteluita herättäviä aiheita on metsästysradiot (tai toiselta nimeltään VHF-puhelimet). Keskusteluita on laidasta laitaan ja ne koskevat pääasiassa kuuluvuutta, akunkestoa ja yleisesti "mikä merkki on paras" -aihetta. Aineistoa on niin paljon, että järkihän siinä lähtee, jos niitä kaikkia yrittää penkoa läpi.

Tiesin kesällä, että syksyn tullen minun on hankittava oma VHF-puhelin. Tähän asti olen pärjännyt lainakalustolla. Päätin, että kun hankin oman metsästysradion niin yritän kirjata omat kokemukset uuden laitteen käytöstä ylös. Ajattelin, että ehkä havainnoista olisi hyötyä myös muille radion valinnan kanssa painivalle. 

Tutkin erilaisia vaihtoehtoja ja lopulta päädyin hankkimaan Lafayettin Smart metsästysradion. Itseäni viehätti laitteen koko, virrankesto ja uusi digitaalinen tekniikka. Lisäksi olin käyttänyt tähän asti eniten juuri Lafayette 5-mallin radiota, joka mielestäni toimi hyvin. 

Otin yhtyettä Lafayettiä maahantuovaan tuovaan Hjorthin Urheilutukkuun ja sain heiltä edullisesti testikäyttöön Lafayette Smart metsästysradion. Sovimme, että kirjoitan vapaasti käyttökokemuksia radiosta seuraavan vuoden ajalta. Tavoitteena on, että summailen käyttökokemuksia viimeistään syksyllä 2018. 

Yritän testikäytön aikana kirjata kokemuksiani käytännönläheisesti, kuvaten aitoja tuntemuksia ja havaintoja, joita kohtaan jahtitaipaleella. Jätän tarkat tekniset analyysit vähemmälle ja keskityn puhtaasti käyttökokemuksiin niin kuin ne kohtaan. Ja mielelläni otan kysymyksiä vastaan tämän matkan aikana! 

 

Lafayette Smart kätevässä (pehmustetussa) kuljetuspakkauksessa + security kuuloke, joka sopii käytettäväksi kaikkien kuulosuojainten kanssa
Pakkauksen sisältö: metsästysradio, laturi+teline, antenni, nappikuuloke, maakaapeli, ohjeet ja kätevä pehmustettu kuljetuslaukku

 

Valmistajan esittelyteksti Jahti-lehdestä (5/2017) koskien tänä vuonna lanseerattua Smart:ia:

"Analoginen ja digitaalinen radio samassa. Analoginen siksi, että se toimisi myös vanhempien radioiden kanssa. Digitaalinen siksi, että käyttäjä hyötyy uusista älykkäistä toiminnoista. Lafayette Smart mahdollistaa nopeamman ja turvallisemman kommunikaation. Pieni sähkönkulutus takaa pitkän käyttöajan.  Ominaisuuksia mm. pieni ja kompakti, kuori kokonaan metallia, 100% vesitiivis, mahdollisuus nimetä radio ja lähettää tekstiviestejä sekä automaattinen kantamatesti."
 

Paljon ominaisuuksia ja paljon lupauksia. Jännä nähdä minkälaisia käyttökokemuksia itselleni muodostuu. En ole täysin varma, tulenko ikinä tarvitsemaan esim. tekstiviestitoimintoja, mutta ehkä ne ovat tärkeitä muille käyttäjille. Itse arvostan eniten pientä kokoa, jotta laitetta on helppo kantaa mukana, toimintavarmuutta kantaman osalta sekä pitkää akunkestoa.

Toimintavarmuudella tarkoitan tässä eniten tunnetta, onko radio jättänyt minua missään vaiheessa pulaan. Useinhan esimerkiksi tauon makkaranpaiston ohella käydään keskustelua "olipa vaikeaa seurata radioliikennettä, kun tuntui, että osa viesteistä jäi pois". Jos itse en ole osana tällaista keskustelua, niin metsästysradio ei ole jättänyt minua pulaan.

 

Lafayette Smart on hämmästyttävän pieni, käytännössä koko vastaa kahta tulitikkuaskia
Paino 277 g (Lafayette Smart + 45 cm punainen metsäantenni)

 

Joulukuun 16.12.2017 mennessä metsästysradio on ollut mukana kolmessa eri jahtitapahtumassa. Kahdessa peurajahdissa Smart oli omassa käytössäni yhdessä MSA-kuulokkeiden kanssa. Paikat olivat pääasiassa avointa peltomaastoa ja sekametsää (passiketjun ääripäät arviolta 2-6km etäisyydellä). Tämän lisäksi radio oli "korkean paikan"-leirillä kaverini mukana viikon hirvijahdissa Kuusamossa. Keli Kuusamossa oli kylmää ja sateista, joten radio joutui siellä koville.

Aloitetaan omista käyttökokemuksista, joita kertyi kahden päivän aikana peurajahdeista:

  • Molemmissa jahdeissa radio oli päällä n. klo 09-16 yhtä jaksoisesti. Kun jahdin päätyttyä sammutin radion, se näytti molemmilla kerroilla täyttä akkua. Virrankulutus oli siis pientä. Sää oli kumpanakin jahtipäivänä samanlainen n. 0-astetta ja välillä kevyttä räntäsadetta.
  • Smartin koko on mielestäni hyvin miellyttävä. Se on pieni ja näin mahtuu hyvin Beretta Brown Bear takin rintataskuun, jossa on erillinen antenni/johtoreikä. Koosta ja taskun muotoilusta johtuen, se ei paljon heilu tai hölsky vaikka joutuisi ottamaan pari juoksuaskelta. Painoa radiolla on 277g kun punnitsin antennin kanssa ja koko on vähän reilu kaksi tulitikkuaskia.
  • Radion ääni on käytössä kirkas, enkä huomannut minkäänlaisia kantamaongelmia. Muutaman kerran jopa tuntui, että itse kuulin kaikki viestit, kun osa pyyteli "toistoa edelliselle viestille". Toki kantavuus riippuu paljon paikasta passiketjussa ja ajon suunnasta. Toistaiseksi olen tyytyväinen kuuluvuuteen. Katsotaan miten tämä kehittyy, kun radiolle kertyy enemmän käyttötunteja.
  • Radion  käyttö on ollut hyvin "perusmuotoista", käytännössä olen vain vaihdellut kanavia ja säätänyt ääntä. Esimerkiksi SMS-toiminnot ovat olleet minulle tässä vaiheessa hyödyttömiä, mutta katsotaan saadaanko radion hienoista ominaisuuksista enemmän irti vuoden kokeilujakson aikana. 
  • Käyttöliittymä vaatii vielä opiskelua, kun alkaa käyttää kaikkia puhelimen hienoja ominaisuuksia. 

 

Kaikissa liitettävissä piuhoissa on kierteet sekä o-rengas vesitiiviyeden takaamiseksi. Jos piuhallisia lisälaitteita ei tarvitse, voi liittimen sulkea kierteisellä tulpalla. Näin varmistetaan, ettei vettä tai likaa pääse radion sisälle.
Itse käytän Lafayette Smartia pääasiassa MSA Supreme Pro-X kuulokkeiden kanssa. Liitäntä on yleinen 3,5 mm plugi.

 

Ystäväni käyttöraportti Kuusamosta (hirvijahti viikko 45):

"Kuusamon reissulla kantama oli karkeasti arvioituna n. 2 km. Sähkölinjojen lähellä tuntui toisinaan ottavan hiukan häiriöitä. Muuten näppärän kokoinen ja mielettömän hyvä akunkesto. Viikon aikana en ladannut akkua kertaakaan, vaikka jäi yhdeksi yöksi vahingossa päälle. Yönkin jälkeen oli vielä puolet virrasta jäljellä ja sillä mentiin loppuviikko. Security headset ei toiminut itselleni parhaalla mahdollisella tavalla, mutta varmasti toimiva paketti, kun pistää suoraan kuulosuojaimiin kiinni. Ilman headsettiä ei testattu. Headset irtosi kerran plugista (joko oli huonosti kiinni tai löystyi viikon aikana taskussa). Tangentti headseteissä on myös herkkä ja useasti otti kiinni takinliepeeseen, niin että aiheutti kohinaa muille. Kokonaisarvio 4,2 pistettä 5 pisteen asteikolla". 

Kaverilla normaalisti käytössä Lafayette 4, johon verrattuna Smart oli merkittävä parannus. Akunkesto, käytettävyys ja pieni koko olivat ihan omaa luokkaansa.

 

Selkeä näyttö, josta erottaa teksti hyvin, on ehdoton edellytys, jos haluaa käyttää Lafayette Smartin tekstiviestitoimintoa.

 

Seuraavat koekäyttötilanteet tulevat eteen tammikuun viimeisten peurajahtien yhteydessä. Sen jälkeen käyttökokeet ovat muutamat ulkoimailla tapahtuvat jahdit ennen syskyn 2018 jahtialoitusta Suomessa. Palaamme siis viimeistään syksyllä 2018 astiaan. Ja jos on mitä vain kysymyksiä aiheen tiimoilta, niin otan ne ilolla vastaan!

Oheisesta linkistä löytyy paljon lisää tietoa Lafayette metsästysradiopuhelimista:

http://www.hjorth.fi/tuotteet/optiikka/lafayette/

Sivustolta löytyy mm. Jahtikuksan lyhyt esittely uudesta Lafayette Smart -mallista, joka kannattaa myös vilkaista läpi, mikäli harkitset kyseisen mallin ostoa (https://www.youtube.com/watch?v=oWN4aNpttT8).

Helpoiten puhelimen voit hankkia Varuste.net:istä: https://varuste.net/Lafayette+Smart?_tu=79357

Yhteistyössä Hjorth urheilutukku.

Niko

 

Kohti seuraavia testitapahtumia. Kokemuksia käytöstä päivitetään viimeistään syksyllä 2018.

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.