Sorsaprojekti 2015: sorsanpesien rakennus ja pystytys

Nyt on sorsille keinopesiä Mikkelin lähettyvillä! Sinne voi ohjata kaikki majoitusta etsivät nuoret sorsaparit, jos sattuu tulemaan vastaan.

Otimme urakaksemme to-su aikavälillä huoltaa vanhat "riistanhoitovälineet" ja samalla rakentaa kasa uusia. Vanhoista palataan asiaan myöhemmin (mm. ruokintalautat ja automaatit) ja nyt keskitytään uuteen tuttavuuteen eli sorsan keinopesään (aka Hen House). Käydään tässä kirjoituksessa läpi tuubimalliset viritykset ja palataan maapesiin seuraavassa kirjoituksessa.

Tässä ollaan nyt liikkeellä ensimmäistä kertaa näiden osilta, joten vinkkejä ja rakentavaa kritiikkiä otetaan mieluusti vastaan. Eikä mistään vastata, kun mitään ei vielä tiedetä :)

 

 

Ensimmäinen tuubi rullausta vaille valmis!

Lyhyt katsaus materiaaleista, joita meillä oli käytössä:

  • verkkona käytimme perinteisestä kanaverkkoa. Meillä kävi tässä kirjoittajan ja verkon hankkijan välinen kommunikaatiovirhe, eikä käytössä ollut tällä kertaa jäykkää minkkiverkkoa, josta pesät rapakon toisella puolella rakennetaan. Kanaverkko toimi kohtuullisen hyvin, joskin verkon rakenteen vuoksi se vaati tukirakenteita.
  • pajunoksia rungon tukemiseen (koska kanaverkko oli astetta pehmeämpää kuin minkkiverkko)
  • lautaa rungon alusmateriaalina (josta tuubi kiinnitettiin ruuveilla jalkaansa)
  • "kakkosnelosta" jalkoihin
  • ruuveja ja rautalankaa
  • isompaan tuubiin tehtiin myös rimasta kehikko, jolla varmistettiin tuubin pysyminen muodossaan - minkkiverkkoa käytettäessä tämä toimenpide on turhaa
  • heinät haettiin 8 kg paaleissa Agrimarketista (13 €/paketti). Tuhannesti kiitos kaikille, jotka tarjosivat heinää! Valitettavasti olin nämä jo kerinnyt hakemaan siihen mennessä, mutta seuraavalla kerralla sitten!

 

Ensimmäinen tuubi rullattuna

Mitoituksen osalta seurasimme pääasiassa edellisessä kirjoituksessa viitatun videon "duck tubes and how to build them" (linkki http://goo.gl/hGXIZZ ) mittoja. Mitat olivat suurinpiirtein:

  • 2,13 m pituinen pala verkkoa, joka on n. 91cm leveää (itse käytimme n. 120 cm leveää verkkoa, jota emme leikanneet 91 cm leveyteen välttyäksemme teräviltä leikkaussaumoilta)
  • pesän suuaukko määritellään niin, että mitataan n. 86 cm verkosta ja toinen pää taivutetaan tähän kohtaan (suuaukon halkaisija jäi valitettavasti mittaamatta, kun kanaverkko pyrki painumaan kasaan). Videossa kohdassa 0:49 s.
  • kiinnityslaudat jäivät hiukan runkoa lyhyemmäksi raaka-aineen pituudesta johtuen. Pajut kuitenkin jäykistivät runkoa niin paljon, ettei sillä ollut käytännön merkitystä.
  • jalat olivat n. 1,9 m pitkiä
1,9 m jalkaa hakattuna paikalleen. Tämäkin jalka olisi saanut olla pidempi.
Tuubi 1 valmiina pesintään! Petosuoja puuttuu vielä, mutta se väsätään pikaisesti.
Näyttää siltä, ettei tuubi ole ihan keskitetty, mikä pitää paikkansa, mutta tukeva se on silti. Viereiset risut siivottiin seuraavana päivänä.

Nikkarointi meni suhteellisen kivuttomasti. Jos verkko olisi ollut jäykempää, ei mitään ongelmia olisi ollut. Nyt kanaverkko vaati hiukan jäykistämistä. Tämä tuli esiin varsinkin toisessa tuubissa, jonka halkaisia oli hiukan isompi kun ensimmäisessä tuubissa (siksi kehikko). Ensimmäinen tuubi ei vaatinut halkaisijan jäykistämistä, ainoastaan pituussuuntaista tukemista. Toisen tuubin rakensimme tarkoituksella hiukan suuremmaksi ensimmäiseen verrattuna -  katsotaan kumpi toimii paremmin!

Pohjalaudat kiinnitimme vain langoilla runkoon kiinni. Emme siis hakanneet verkkoa nauloilla pohjalautaan kiinni, kuten videossa tehdään. Mikäli meillä olisi ollut jäykempää verkkoa olisimme varmasti toimineet näin. Kanaverkko vaati vähän luovempia ratkaisuja ja siksi päädyimme hyvin tiheään sitomiseen.

Runkolaudat kiinnitimme jalkaan kolmella pitkällä ruuvilla per puoli.

 

Toinen tuubi ja halkaisijaa tukeva kehikko. Varauduimme pehmeän kanaverkon "litistymiseen", kun heinä vettyy. Taustalla uusi ruokintalautta

Toisessa tuubissa piti jatkaa jalkaa, koska 1,9 m ei riittänyt mihinkään. Jatkamalla jalkaa tuli raskaamman pesän kiinnityksestä huomattavasti stabiilimpi. Seuraavana päivänä kyseisen pesän ympäristö sai reilun parturoinnin, etteivät minkit pääse kiipeämään suoraan pesään.

Kyseissä kohdassa (molemmin puolin) on useana vuotena pesinyt heinuripari - toivottavasti tänä vuonna mökki kelpaa!

Tuubit sijoitimme n. 400m eteisyydelle toisistaan.

  • Tuubi 1 on sijoitettu järven rannalle, lähelle laskuojaa
  • Tuubi 2 on sijoitettu pienelle metsälammelle

Heinurit pesivät molemmissa vesistöissä vuosittain. Aikaisempina vuosina vain metsälammella on ollut ruokintalautta, mutta tänä vuonna myös järvelle on lisätty ruokinta.

Tervetuloa!

Lopuksi muutamia omakohtaisia huomioita ensimmäisen rakennusurakan perusteella:

  • käytä jäykkää verkkoa > pesistä tulee huomattavasti kevyempi tällä tavalla kun tukevia rakenteita ei tarvita. Jäykempi verkko on usein kalliimpaa mutta varmasti rahan väärtti
  • käytä mielummin metallijalkaa jos mahdollista
  • heinä tuntui toimivan todella hyvin ja tuubeista tuli hyvin tiiviitä. Jäin pohtimaan, jäisikö karkeammalla materiaalilla kääre turhan harvaksi? Täytyy testa seuraavalla kerralla.
  • reunoissa kannattaa käyttää extrapaljon heinää, niin että tursuaa yli! Ensimmäisessä tuubissa meinasi reuna jäädä vähän ohueksi.
  • kahluuhousut olisivat olleet erinomaiset, niin ei tarvitsisi joka päivä kuivatella saappaita...

Seuraavaksi sorsaprojekti 2015:ssa asennetaan riistakamerat (tai ainakin yksi) pesien läheisyyteen. Pyrimme seuraamaan ja raportoimaan pikaisesti pesien majoitustilanteesta. Minkkiloukut ilmestyvät myös pesien läheisyyteen tulevaisuudessa.

6.4.2015 liitetty mukaan vielä Delta Waterfowlin erinomainen ohjevideo "miten rakentaa hen house"

Kommentit

millainen se petosuoja on ?? aattelin itsekin tuollaisen väsätä
aloittelia-1 | 09.08.2016 21:46
Meillä oli siinä ihan vaan ämpäri jossa pohjassa reikä ja pudotettu varren läpi väärinpäin. Monet tekevät varret metarlliputkesta, jota petojen on vaikeampi kiivetä jo sellaisenaan.
Wurkki | 09.08.2016 22:13
okei, onkohan kukaan keksinyt varislinnuille tarkoitetun peto esteen??
aloittelia-1 | 09.08.2016 23:09

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.