Sorsaprojekti 2015: keinotekoinen sorsanpesä (The Hen House / Nest Tube)

Outdoor Channel, mikä loistava keksintö! Sitä tuijottaessani saan joka kerta entistä parempia ideoita. Tänään katsoessani Ducks Unlimited -ohjelmaa, jossa nopeasti sivuttiin Hen House -rakennelmia, päätin, että sellaisia on ehdottomasti rakennettava keväällä omalle sorsastuspaikalle. Ruokinta-automaatin päivityksen ohella nämä keinopesät rakentuvat helposti.

Itse pyrin rakentamaan ainakin kaksi keinotekoista sorsanpesää ja sijoittamaan ne Etelä-Savossa sijaitsevan matalan lammen rannalle. Pienpedot ovat vuosi toisensa jälkeen olleet ongelma lammella, vaikka olemme panostaneet pienpyyntiin paljon aikaa. Viime vuonna uskoimme pesinnän epäonnistuneen lähes täysin minkkien takia. Keväällä poikueita oli useita, mutta alkukesästä rannasta löytyi kahdella eri kerralla aikuisen sorsan raato, minkä myötä myös poikaset olivat hävinneet. Minkit näimme useasti uimassa viereisellä järvellä, mutta yrityksistä huolimatta emme saaneet niitä pyydettyä pois. Tänä vuonna on toivottavasti parempi onni. 

Lampi kauden 2014 viimeisenä sorsastusaamuna

 

Tarkemmin Hen House -aihetta tutkittuani päädyin Delta Waterfowl Foundationin sivuille (http://www.deltawaterfowl.org).

Monissa kirjoituksissa ja videoissa mainitaan kyseinen säätiö pesämallin kehittäjäksi. Sivuilta löytyy paljon dataa mm. sinisorsien pesintätuloksista maalla (huonoimmillaan 2% onnistuu) vs keinotekoiset pesät (jopa yli 60% onnistuu). Tarkemmin artikkelin tuloksista voi lukea tästä: http://goo.gl/xWJrqF.

On todella mielenkiintoista seurata ja todeta, miten tämä omalla paikalla toteutuu. Olisihan se hienoa, jos lammella uiskentelisi heti ensimmäisenä vuonna enemmän poikasia kuin vuosikausiin! Yrittää ainakin pitää.

 

Pienellä GVK:llä löysin Youtubesta oheisen videon, joka oli mielestäni informatiivisin ohjeistus aiheeseen. Eräverkon sorsaprojekti 2015 rakennetaan videon ohjeiden mukaisesti. Toiset hyvät ohjeet löytyivät myös Delta Waterfowlin-sivuilta: http://goo.gl/LN3jI3.

Oheisessa linkissä käsitellään myös hyvin paikkoja, joihin pesät tulisi sijoittaa. Tätä paikkaohjetta kannattaa varmasti vilkaista, jos metsästysalue on laaja ja pitää sisällään useita vesistöjä.

Virittelen seuraavat päivitykset projektin tiimoilta tänne heti kun pääsemme keinopesiä rakentamaan. Koitan saada myös riistakameran asennettua niin, että kameran pävityksistä pystyy seuraamaan mitä pesillä tapahtuu. Jos lukijoilla on kokemusta aiheesta, niin kaikki vinkit otetaan mieluusti vastaan!

Onko kukaan muu meinannut rakentaa Hen House -pesiä tänä vuonna?

ps. käykääpä tutustumassa muuten Pohjolan Lintukosteikot Ry:n toimintaan joka edistää vesilintujen elinympäristöjen suojelua, kestävää metsästystä ja lintuharrastusta http://goo.gl/8T07T8

www.deltawaterfowl.org

Kommentit

Lokkisaari ry on testannut kotimaista versiota Hen House:sta. Kannataa lukea heidän raportti ja ohjeet pesäkolon tekoon http://goo.gl/x6R6xy

Wurkki | 24.02.2015 22:54

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.