Aavikkoketun lista: nämä ovat vuoden 2016 jahtitavarat

Vuodenvaihde on hyvä syy tehdä listoja: mitkä pyssyt, vaatteet tai vimpaimet jäivät tänä vuonna erityisesti mieleen? No ainakin nämä. 

Tämä vuosi toi jahti- ja tacticool-alalle taas paljon erilaisia uutuuksia ja vieläkin enemmän vanhojen tuotteiden päivityksiä. Tässä täysin subjektiivisesti laadittu lista kauden parhaimmista tai hauskimmista metsästysase- ja tavaralöydöistä.


Aselistan ykköset: Kanadan kautta Riihimäelle

1. Äijämäisin uutuus.

Tikka T3 Arctic:
Viime vuonna Kanadan valtio valitsi arktisella alueella toimiville Ranger-erämaajoukoilleen uuden virka-aseen. Kanadan haluama .308-kaliiperin kivääri korvasi entiset, 1940-luvulta peräisin olleet Lee-Enfield-sotilaskiväärit. Rangerit tarvitsevat asetta lähinnä turvaksi petoeläimiä vastaan.
Pitkien ja rankkojen testien jälkeen valituksi tuli suomalaisesta Tikka T3 CTR (Compact Tactical Rifle)-mallista muokattu erikoisversio. Tilausehtojen mukaan ase valmistetaan Kanadassa paikallisilla Coltin tehtailla.

Kauppa oli melkoinen imagovoitto Sako-Berettalle, joten ei siis ole ihme että tehdas teki nyt kanadalaiskiväärin pohjalta myös yhtä jäätikkö-jäätävän näköisen kaupallisen mallin. Tikka T3 Arctic on mainion käytännöllinen kokonaisuus: siinä on ruostumattomat raudat, CTR-mallin mitoitus ja toimivuus, hyvät avotähtäimet ja laminaattitukki.

Ainoana huonona puolena on hinta. Noin 2500 euron OVH on teekolmosesta paljon, mutta kyse onkin imagolaitteesta.
Koska alkuperäinen Kanadan uusi virka-asekin on sikäläiseen viranomaistapaan hinnoiteltu suolaisesti, on ymmärrettävää ettei Sako voi myydä samaa tuotetta siviileille huomattavasti edullisemmin.

2. Muodinmukaisin päivitys.

Finnfire II Carbine: Pienoiskiväärivalmistajilla on maailmalla nyt pari muotijuttua. Toinen on iäisyysasia eli taktisuus, wannabe-hat-hat-snaippereiden miellyttäminen varustekiskoilla kuorrutetuilla piekkareilla.
Toinen liittyy arkisempaan kätevyyteen. Jenkit puhuvat campfire riflestä, eli leirinuotiokeikalle otettavasta, mitoiltaan kompaktista huvipiekkarista.
Muilla markkina-alueilla kuten Britanniassa näitä (yleensä 16 tuuman piipulla varustettuja) pienoiskivääreitä markkinoidaan hyötynäkökulmalla riistanvalvojien työkaluina. Lyhyt piippu on omiaan vaimenninkäyttöön, aseen mitta säilyy järkevänä myös pöntön kanssa.

Sako näyttää valinneen jälkimmäisen linjan: tehdas on ilman sen suurempaa markkinointihumua muokannut kiinteäpiippuisesta Finnfire II –pienoiskivääristään uuden miniversion. Sitä mainostetaan nyt brittien aselehdissä.
Ase näyttää… no, Quadin tukkiin upotetulta hyvin lyhytpiippuiselta piekkarilta.
Samaa reseptiä käyttää muun muassa CZ, joka toi jo aiemmin myyntiin 455-mallistaan samanlaisen American Red-version. Joskin tsekkipyssyssä on arvokkaamman näköinen punertavapuinen tukki ja se piipunvaihtomahdollisuus.
Toisin kuin Quadissa, piipun pikavaihtoa ei Finnfiressä ole. Britanniassa Carbinea näyttää saavan myös .17 HMR-kaliiberisena.

3. Aito ilon aihe: Suomi-kuva on alalla huipussaan

Alan ulkomaisten ammattilaisten kanssa jutellessa tuntuu siltä, että Suomen asebrändit alkavat olla paremmassa maineessa kuin koskaan. Sakon ja Tikan tuntevat kaikki ammattitoimijat. Joulun alla esimerkiksi Puola valitsi armeijansa uudeksi tarkkuuskivääriksi Sakon TRG M10-asejärjestelmän. 

Samalla kiinnostus pienempiäkin Suomi-valmistajia kohti nousee: Pirkan Aseen Lynx-suoravetokivääreistä on alettu kysellä maailmalla paljon. Ilmeisesti Euroopassa leviää sama trendi kuin Suomessakin: koska monessa maassa lupamenettelyt hankaloituvat, osa harrastajista ei viitsi ”tuhlata” kallista lupaa peruspyssyyn vaan ostaa kerralla aiempaa arvokkaamman metsästysaseen.


Parhaat paukut.

17 HMR. Viimeinkin metsästyslailliseksi muuttunut piekkarimuunnos .17 HMR on tervetullut  uutuuskaliiperi moneen käyttöön. Etenkin latvalintua ampuessa tämän luodin takavaara-alue on pienempi kuin monella keskussytytteisellä lintukaliiperilla.
 

.222 Naturalis. Lapuan hyvää kupariluotia saa nyt myös .224-mitoituksella. 3,6 gramman lyijytön luoti on omiaan eteläisen Suomen kaurisjahtiin, täkäläisittäin tyypillisille lyhyille etäisyyksille. Lapua alkaa ladata Naturalistaan ensin .222 Remington –kaliiperiin. Yhtiön mukaan luoti toimii varsin laajalla nopeusalueella. Tietysti ampujan kannattaa käyttää järkeään eikä tavoitella kauriita satojen metrien päästä: kevyt luoti menettää nopeasti tehoaan pitkillä matkoilla.
Ainoa ulkoinen poikkeus isompikaliiperisiin Naturaliksiin verrattuna on vihreän luodinkärkimuovin puuttuminen. Pikku-Natu ei voi pitää hattua teknisistä syistä. Mutta en ihmettelisi, jos Lapua maalauttaisi tuotantosarjan .222-panoksiinsa vihreän kärjen, silloin sukunäköisyys isompiin Naturaliksiin olisi selkeämpi.

Muutenkin lyijyttömyys alkaa olla suurriistaluodeissakin päivän sana: Norman Ecostrike-patruunat ja kotimaisen RedMoose-pienvalmistajan Tarvas-luoti ovat olleet jo jonkin aikaa käytössä hyvin tuloksin.

Tikka T3 Arctic, näköisversio Kanadan Rangers-erämaajoukkojen virka-aseesta.
Piekkari joka lyheni. Sako mainostaa jo ulkomailla täyttä häkää Finnfire II Carbinea.
.222-kaliiperisen Naturaliksen ensimmäiset versiot näyttivät tavallisilta reikäpäiltä, koska niissä ei ole perinteistä vihreää Naturalis-muovikärkeä

Vaatteet

1. Vuoden naamioituja: Sitka

Amerikkalainen metsästysasuvalmistaja Sitka tuli Suomen markkinoille, mutta kovin paljon sitä ei ole pusikoissa vielä nähty. Lieneekö syynä kalleus vai väärä myyntikanava? Maahantuoja Erätukun asiakkaat ovat todennäköisesti tottuneet ihan eri hintaluokan tuotteisiin. Sitkan hyvät ja toimivat vaatteet ovat jopa pohjoismaisia laatumerkkejä ostaneille huomattavan kalliita.
Samaan aikaan Suomeen rantautuneella HuntersElement-vaatemerkillä on samantapainen tuotefilosofia. Saa nähdä, joko vuonna 2017 jompikumpi lyö itsensä läpi.

2. Vuoden vapautuja: M05

Sotaväen nykyinen perusmaastokuosi M05 pääsi siviilimyyntiin, ja siitä on kaupan jo kiinnostavia rauhanomaisia sovellusasuja ja asusteita. Kuori- ja pakkastakit ovat täkäläisiin oloihin tervetulleita. Sen sijaan M05-värityksen yhdistäminen sarka-, karvalakki- ja villamateriaaleihin näyttää vain hölmöltä.
Samoin aika maastohimoinen (tai yksinasuva sinkku) pitää olla, että hankkii niitä joulumyyntiin tulleita M05-kuvioisia pussilakanoita...

 

Sitka on Amerikan huippumalli, mutta aika tuntematon vaate vielä Suomen tuntureilla, vuorilla ja näköjään vuonoillakin.

Älylaitteet

1. Kiitos, Kiina: Oukitel K10000 voi jopa sopia suomalaisen metsästäjän käyttöön

Joko nyt alkavana vuonna 2017 löytyisi edes muutama älypuhelin, jonka akku kestäisi koiratutkan ja karttasovellusten käyttöä, ja jossa olisi saalismuistojen tallentamiseen riittävän hyvätasoinen kamera?
Ehkä. En vielä pidätä hengitystäni, mutta kiinalainen Oukitel K10000 alkaa olla jo hyvin lähellä sitä mitä metsässäliikkuja tarvitsee. Android-kännykässä on 10000 mAh akku, ja virtaa tuntuu riittävän moninkertaisesti esimerkiksi uusiin Applen tuotoksiin verrattuna.
Varjopuolena on paino: Oukitelin puhelimet ovat raskaita metallikalikoita. Myöskään kameran laatu ei ole kilpailijamerkkien tasolla.
Tekniikan Maailma -lehden testeissä Oukitelin muut mallit ovat saaneet moitteita äänenlaadustaan – jotkut kun yhä käyttävät kännykköjään myös puheluiden soittamiseen.

 

Oukitel K10000 - pitkäkestoisella akulla varustettu, painava ja hivenen kolho Android-puhelin.

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.