Aselaki muuttui - mikä helpottui?

Aselupien hakeminen ja uusiminen järkevöityi vihdoinkin. Suurin helpotus tulee kuitenkin vasta jouluksi 2018.

Ampuma-aselaki muuttui nyt perjantaina, 1.12.2017. Ensimmäisen vaiheen muutokset ovat aika pieniä, ja lupahaun tekniseltä kannalta suurimmat uudistukset tulevat voimaan vasta vuoden 2018 joulukuussa - silti moni asia on jo tästä päivästä alkaen paremmin kuin ennen.

Aselupaprosessi sujuu nyt riviharrastajan kannalta joustavammin. Esimerkiksi (monen iäkkäämmän harrastajan turhaan pelkäämä) pällitesti eli tietokoneella monivalintatehtävänä tehty soveltuvuusarviointi jäi pois. Tämän tilalle poliisi lupaa kehittää haastattelutapojaan ja selkeyttää luvanmyöntämiskäytäntöjään. Luultavasti tämä tarkoittaa sitä, että yhä useammin lupakriteerit tullaan määrittelemään yhdenmukaisemmin eri poliisilaitosten kesken: harrastustodistusten, metsästyslupapapereiden ja faktojen perusteella.

Lupien myöntämisperusteet toki ovat yhtä tiukat kuin aiemminkin, mutta useimmille metsästyksen tai urheiluammunnan harrastajille lakimuutos on kokonaisuutena iso askel järkevään suuntaan.

Aseen ostajan kannalta ehkä tärkein konkreettinen joulukuun 2017 uudistus on hankkimisoikeuden voimassaoloajan pidentäminen. Aiempi hankintalupa oli voimassa puoli vuotta myöntämishetkestä. Nyt raja nostettiin vuoteen tai erikoistapauksissa kahteen vuoteen. Tämä auttaa etenkin heitä, jotka valmistuttavat aseensa sepällä tai tilaavat sen tilaustyönä ulkomailta pitkien toimitusaikojen firmoista. Tai haluavat odottaa Suomeen saatavia seuraavan kauden uutuusaseita.

 

Aselupaa ei tarvitse enää hakea oman kotipaikkakunnan poliisilta, vaan siitä toimipisteestä joka sattuu olemaan kätevämmin saavutettavissa. Tämä helpottaa varsinkin niitä ihmisiä, joiden asuinkylän läheltä poliisin toimipisteitä on karsittu, mutta esimerkiksi työpaikan vierestä löytyy yhä toimivia laitoksia.

Vuoden 2018 joulukuusta sitten odotetaan piristystä koko alalle, varsinkin kauppiaiden kannalta. Aselupaa voi sen jälkeen hakea netissä sähköisellä lomakkeella. Markkinaväki uskoo, että lupaprosessin sähköistyminen lisää harrastajien haluja vaihtaa ja uusia asekantaansa. Toki luvanhaku onnistuu senkin jälkeen myös vanhan liiton tavoilla, poliisilaitoksella asioimalla.

Asekeräilijöille lakimuutos sen sijaan tuo lisää byrokratiaa. Aiemmin viralliseksi asekeräilijäksi hyväksytyt ihmiset ovat voineet hankkia keräilysuunnitelmansa mukaisia aseita ns. tiedostoaseina, eräänlaisen "yhteisluvan" alle, omaa muovikorttia niistä ei ole tehty. 

Vastedes jokainen keräilyesineenäkin hankittava ase tarvitsee oman erillisen muovikorttilupansa, kuten muidenkin harrastajien aseet. Poliisi sanoo kertovansa tammikuussa keräilijöille tarkemmin, mitä lupatyypin muutos käytännössä tarkoittaa.

 

Edit: Tekstiä muokattu 2.12. Lisätty keräilijäkohtaan selventävä maininta muovisesta lupakortista. Asekeräilijä joutuu nytkin kuten tähänkin asti joka kerta perustelemaan hankintansa poliisille.

Mistäs sitten luvanhakija saa lisätietoa aiheesta? No netistä tietysti, ellei halua soittaa jonkun poliisilaitoksen random virkailijalle.

Poliisi on tämän syksyn aikana petrannut huomattavasti verkkopalveluidensa järjestelyissä. Kokeilin poliisi.fi -aselupasivuilta avautuvaa chattiruutua, joka on saitin mukaan käytössä arkisin kello 8-16.

Kokemus oli moneen muuhun kaupallisten yritysten chattiruutupalveluun verrattuna hämmentävän hyvä.
Poliisin neuvontavirkailija "Mira" vastasi kohtuullisen vaikeisiinkin aselakiaiheisiin kysymyksiin muutamassa minuutissa, ja näki että lupakäytännöt olivat hallussa.
Saa nähdä, miten ruuhkaiseksi palvelu menee esimerkiksi metsästyskauden lähestyessä, kun ihmiset kyselevät aseenvaihto- tai piipunhankkimisasioistaan. Joka tapauksessa nyt poliisichatti toimi mallikkaasti, tästä täydet pisteet.

 

 

 

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.