Maastoasu M05 - inttivaate joka on melkein hyvä

Puolustusvoimien tämänhetkinen maastokuvio M05 pääsee siviilimyyntiin näinä päivinä. Kannattaako tämän kuosin asuja hankkia metsästyskäyttöön? Kyllä, jos ne EIVÄT ole armeijan kaavojen mukaan tehtyjä. Tai mikäs siinä, jos haluat kulkea repeämisherkissä housuissa, ja takissa jonka taskut avautuvat toiminnallisesti väärään suuntaan. Kuvio sinänsä on suomalaismetsään mainio.

 

 

Hieno M05-kuvio oli armeijan ensimmäinen kotimainen versio 1990-luvulla suosituiksi tulleista digitaalisista maastokuvioista.

2000-luvun alussa Puolustusvoimat teetti suururakan ja suunnittelutti tuhansien luontovalokuvien pohjalta suomalaiseen maastoon paremmin sopivan häive- ja maastokuvion. Mallinimen M05 saanut kuosi on käyttötarkoituksiinsa erittäin onnistunut. Se sulautuu nykyiseen metsämaastoon ja pusikkoisiin taajamiinkin huomattavasti paremmin kuin jyrkkälinjainen edeltäjänsä M91. Kuviosta on tehty erilaisia, kauttaaltaan varsin mainioita lumi-, talvi- ja jopa aavikkoversioita kriisinhallintaoperaatioiden käyttöön.

Taistelijan asu M05 otettiin kokeiluvaiheen jälkeen armeijassa laajempaan käyttöön vuonna 2006. Mutta säästäväisyys-, tilaus-, materiaalinhallinta- ja muista yada-yada-syistä Puolustusvoimat joutui tekemään uusissa edistyksellisissä M05-asuissa pahan kompromissin. Ne tilattiin hyvin samanlaisella leikkauksella kuin edelliset M91-maastopuvut.

1990-luvun alun kuuminta inttivaatehottia ollut ysiykkönen oli legendaarinen kompromissi paraatinäyttävyyden, varusmiesten lomapukutarpeen ja maastokäytettävyyden välillä.
Lopputuloksena on maastoasu, joka kyllä näyttää kohtuullisen särmältä valatilaisuuksissa ja ohimarsseissa, mutta jonka aidot maasto- ja tappeluominaisuudet jättävät paljonkin toivomisen varaa.  

Olen kuullut armeijan materiaalipuolen työntekijän puuskahtavan nollavitosesta: "Paraatissa hyvä, mutta muuten kovissa kenttäoloissa toimii kuin se kuuluisa naapurimaassa valmistettu persiinpäristin".

Nollavitosen - ja ysiykkösen - viat ovat hyvin pieniä, mutta kenttäkäyttömielessä ne ovat hyvin harmittavissa paikoissa. Reisitaskuhousut ovat mittasuhteiltaan oudot ja joustovaroiltaan kehnot: persus tai haaraleikkaus repeää pienestäkin venyttelystä tositoimissa.Takissa on turha kurenauha vyötäröllä, ja rintataskut on leikattu avautumaan väärään suuntaan eli kohti käyttäjän kylkiä: taistelu/varusteliivejä käytettäessä rintataskuun ei pysty työntämään juuri mitään.

M05-asun kangas on myös kesäkäyttöön aivan liian kuuma - mutta talvella siinä palelee. Toisaalta nollavitos-asukokonaisuuden pakkastakki, sadeasu ja lumipuku ovat kuin eri planeetalta: niissä jatkokehittely on todella onnistunut.

Sotimisessa jopa vanha M62 on parempi: leikkaus on tilavampi eikä asu ole missään toiminnallisessa touhussa liikaa tiellä. Harmi vain, että kuuskakkosen materiaalit olivat alunperin kehnoja: eivät pitäneet vettä, kylmää eikä tuulta, ja asu kului nopeasti ruokottoman epäsiistin näköiseksi.

M05-kuviollista kangasta on paksuina ja helleversioina. Tässä hatussa se on repeämistä sietävällä ripstop-ompeleella.
Armeijan ensimmäinen maastopukumalli, 1960-luvulla luodulla M62-kurkkusalaattikuviolla. Kauhtuneena ja haalistuneena asu oli mukavan pehmeä päällä, mutta imi paremmin vettä kuin mikään intin pyyhe.
Maastokuvio M91 oli turhan jyrkkärajainen aitoon naamioitumiseen.
M05- lumipuku on saanut kehuja käytettävyydestään. Kuva: Puolustusvoimat

Armeijan M05-asujen sopivuus muuhun kuin alkuperäiseen käyttöönsä on ollut tähän asti hyvin teoreettinen kysymys. Mutta tämä asia muuttuu 26.9.2016.

Kaupalliset valmistajat eivät ole aiemmin päässeet kokeilemaan M05-kuviota minkäänlaisissa siviileille myytävissä asuissa. Valtio oli hankkinut heti 2000-luvun alussa M05-kuvioon eurooppalaisen mallisuojauksen, eikä kukaan vaatetehdas saanut ottaa kyseistä kuosia myyntiin Suomessa.

Hyvää tarkoittavan mallisuojauksen tehottomuus kansainvälistä piratismia vastaan paljastui kuitenkin jo vuonna 2008, kun media huomasi samantapaista kuviota Venäjän erikoisjoukkojen sotilailla: http://www.taloussanomat.fi/myynti/2008/11/11/armeijan-uusi-maastokuvio-karkasi-venajalle/200829059/135

(Venäjä kiisti tuolloin kopiointisyytökset jyrkästi. Kuitenkin myöhemmin sikäläisissä armeijavaatteiden ylijäämäkaupoissa alkoi näkyä vuosina 2008-2009 tehtyjä asuja, joissa oli M05-tyylinen Jagel'iksi ristitty venäläiskuvio. Hauskaa kyllä, venäläisten vaatevalmistajien Jagel-kuviolla tekemä "Anglija"-maastoasu on leikkaukseltaan erinomainen. Sotilaskäyttöön se on jopa selvästi suomalaista M05-asua parempi.)  

Tänä keväänä Puolustusvoimat ilmoittikin, ettei se enää uusi nollaviitos-kuvion mallisuojaa sen päättyessä syksyllä. Tekijänoikeudet rojalteineen tietysti pysyvät kuvion luojilla, mutta maanantaista 26.9.2016 alkaen mikä tahansa suomalainen vaatefirma voi halutessaan teettää ja myydä M05-kuviota vaikka kalsareissa, yöpaidoissa tai lakanoissa.

Nollaviitos-asujen kysyntä on vielä täysi arvoitus. Kaksi suurta armeijatyylisten asujen valmistuttajaa ja myyjää, helsinkiläinen Varusteleka ja reserviläisjärjestöjen kauppa Inttistore kertovat ennakkotilausten määrän yllättäneen. Todennäköisesti ensimmäisten lämpimäisten ostajista valtaosa on ns. aktiiviressuja tai nojatuolikommandoja, mutta varmasti maastopukua alkaa vähitellen näkyä metsästyksessäkin.

Metsästäjän tai muuten vain luonnossaliikkujan tarpeet ovat hyvin erilaisia sotilaisiin verrattuna. Nollavitonen ei ole siviilikäyttöön huono maastoasu, mutta huomattavasti parempia ja nykyaikaisempia asuja löytyy lähes joka siviilivalmistajalta. Oman henkkoht näkemykseni mukaan pelkkänä perusmuotoisena maastopukuna ysiykkösestä ja nollaviitos-asusta ei saa mitään ratkaisevaa etua missään jahtimuodossa.

Sen sijaan laskettelutakkia muistuttava M05-pakkastakki lienee kytisjahdeissa mainio päällysvaate, ja hiihtävälle latvalinnustajille lumipuku saattaa olla hyvinkin pätevä kampe.

Ihannetapaus olisi, jos joku osaava metsästysasujen valmistaja vastedes soveltaisi M05-kuviota johonkin nykyiseen mallistoonsa, modernilla leikkauksilla. Tästä kuviosta nimittäin voisi tulla pohjoismaisiin metsiin hieno menestystuote.

 

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.