Näin estät puolikuukerhon jäsenyyden: Forp-kääntöjalusta

Kiikaritähtäin tekee #muuten kipeää silloin kun se kolahtaa vahingossa silmäkulmaan. Ratkaisu on kääntää kiikari pois tieltä, esimerkiksi Suomessa keksityllä Forp-kääntöjalustalla.

Kiikarinasennus Forp-jalustalle vaatii aika matalat kiikarinjalat, muuten lasi nousee helposti liian korkealle.

Kun kiikari osuu silmäkulmaan, iskusta harvoin selvitään ilman veriroiskeita. Näistä puolikuukerhon jäsenyyksistä on tuttavapiirissä paljonkin kokemuksia. Etenkin yhdistelmäaseiden käyttäjille riski on todellinen.

Olen itsekin rihlakonkäyttäjänä opetellut kevään kaurispukkijahdeissa ampumaan haulipiipulla myös kiikarin avulla, etenkin jos käytän lasissa vain noin 1,5-kertaista suurennosta. Silti monta kertaa kiikari pyyhkäisee laukaistessa epämiellyttävän läheltä otsaa. Haulipiipun rekyyli on erilainen kuin miedolla luotikaliiperilla ampuessa.

Yksi vaihtoehto kolhujen välttämiseksi on pikajalan käyttäminen: kiinnitä kiikari vain silloin kun aiot käyttää luotipiippua. Nopeatempoisessa kaurisjahdissa tämä menee helposti sähläämiseksi. Keskieurooppalaiset Apel- tai Recknagel-kääntöjalat olisivat tässä ideaalisimpia, mutta niissäkin on asennuksineen hintaa melkoisesti.

Kotimainen keksintö (täällä suunniteltu, Virossa valmistettu) Forp-kääntöjalusta poistaa ainakin teoriassa tämän pulman. Olen kokeillut jalustaa nyt viime loppusyksyn jahdeista alkaen, ja aika moneen käyttöön se tuntuu sopivan.

Forp-kääntöjalusta kiinnitetään yhdistelmäaseissa yleisiin 11 tai 17 millin kiikarinkiskoihin. Jalustan saranoituun yläosaan taas kiinnitetään kiikari omilla 11 millin jaloillaan. Saranoinnin ansiosta kiikarin saa käännettyä muutamassa sekunnissa sivuun, jolloin aseella voi ampua avotähtäimien kautta. Sarana ei käänny itsestään, siinä on voimakas magneettikiinnitys.

Forpin kiskonpohjassa ja yläosan kiikarinurassa on pienet rekyylitapit, joita kannattaa kiristää huolellisesti aseen rekyyliuraan ja kiikarinjalkoihin. Varsinkin painavan kiikarin kanssa korkeaan jalustaan kohdistuu sen verran paljon liikevoimia, että yhdistelmä lähtee rekyylissä muuten helposti liikkeelle.

Kokeilin Forpia kaurisjahdissa, ajossa ja kytiksessä muutaman erilaisen kiikarin kanssa syksystä alkaen. Mattamusta jalusta on vahvaa alumiinia ja terästä - kestävyydessä ei siis pitäisi olla ongelmia. Magneetti pitää kiikarin paikallaan riittävän hyvin, eikä kohdistus siirtyile liikaa. 

Jalustan alaosa peittää avotähtäinten hahloa. Useimmissa yhdistelmäaseissa jyvä näkyy Forpin takaa sen verran, että haulipiipun käyttö onnistuu, ainakin vaistolla. Jalustan ja kiikarinjalkojen yhdistelmä nostaa kiikarin helposti niin korkealle, että hyvän ampuma-asennon saaminen ei ole itsestäänselvyys. Poski jää ilman tukea.

Parhaimmillaan Forp on keveiden kiikarien kanssa. Raskaan kyttäyslasin kanssa aseen painopiste kallistuu lliian sivulle, ja poskellenostoista tulee turhan hankalia. Painava kiikari myös todennäköisesti rasittaa jalustan saranointia.

Mutta esimerkiksi pienten ajojahtizoomien tai kiinteäsuurennoksisten 4x32 - tai 6x42 -putkien kanssa jalusta toimi mainiosti. Esimerkiksi kaurispassissa oli helppo kääntää kiikari syrjään, jos huomasi että ajo on jo tulemassa pusikossa haulikkohollille.

Jalustan suositushinta 369 € on samaa tasoa kuin monilla keskieurooppalaisilla magneetti- ja pikakiinnitysjalustoilla. Kotimaiseen jahtiin sopivana tuotteena Forp on näille varsin hyvä vaihtoehto, kunhan sen rajoitteet ottaa huomioon.

 

 

 

Pikajalustan voi asennussuunnasta riippuen kääntää syrjään joko aseen oikealle tai vasemmalle puolelle.

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.