Voiko bullpup-ase toimia metsästystreenissä?

Perätön bullpup-rakenne on metsästysaseissa epätavallinen, mutta uusissa paineilmakivääreissä sitä näkee yhä enemmän. Esimerkiksi espanjalaista Cometa BP:ia myydään ihan metsästysammunnankin harjoitteluun. Onko perätön pyssy siihen hyvä?

Ampumaote on BP:ssa hyvä. Ase suuntautuu luontevasti myös liikkuvaan maaliin ammuttaessa.

Alunperin bullpup-rakenne kehitettiin sotilasaseita varten. Siirtämällä aseen liipaisin ja kahva tarpeeksi eteen, aseesta saatiin paljon tavanomaista lyhyempi ja helpommin kuljetettava. Perän voi miltei kokonaan poistaa, koska lukkorunko laukaisukoneistoineen muodostaa osan siitä.

Tämäntyyppisistä aseista tunnetuimpia ovat itävaltalainen Steyr AUG, ranskalainen FAMAS ja englantilainen SA80. Onpa kotimaisesta rynkystäkin tehty samanlainen kokeiluversio Valmet M82, joskin kehnoin tuloksin. Myös Valmet Petrasta sai kuulemma tehtyä ihan toimivan bullpup-mallin.

Itselataavalla bullpup-aseella ampuminen voi olla ensikertalaiselle epämiellyttävä kokemus. Koneisto kolisee ampujan posken tuntumassa ja hylsyjen poistuessa ruutikaasut tuntuvat naamalla. Liipaisu joudutaan välittämään taakse laukaisukoneistoon pitkähköillä vivuilla, mikä tekee laukaisusta helposti venyvän ja raskaan. Kaikki nämä ovat siviilipuolella, eli metsästys- ja urheiluaseissa vähemmän toivottavia ominaisuuksia.

Kuitenkin räyhäkkään ulkonäön ansiosta asetyypin ympärillä on aina ollut oma fanikuntansa. Koska ulkonäön myyvyys on tärkeää, varsin moni ilmakiväärivalmistaja on huomannut markkinaraon ja tarjoaa etenkin paineilmakäyttöisistä aseistaan bullpup-versioita.

Metsästys ja Kalastus -lehti kokeili huhtikuun numeroaan varten kahdeksaa nykyaikaista ilmakivääriä. Mukaan otettiin puutukkisena eli vähän siviilimäisempänä versiona espanjalainen Cometa Orion BP.  Paineilmatoimisen (PCP) aseen kaliiperi on 5,5 mm eli tuumamitoissa .22".

Orion BP ei tunnu lelulta. Paino nousee tähtäimestä riippuen helposti lähelle neljää kiloa. Rakenteesta johtuen ase on hyvin takapainoinen, mutta picatinnykiskoon kiinnitettävä tähtäin sekä paksu lyhyt kiintovaimennettu piippu tasapainottavat tilannetta selvästi. Varsinkin liikkuvaa maalia ammuttaessa ase suuntautuu luonnolllisesti ja nostot toistuvat samanlaisina. Pistoolikahva ja etutukki ovat mitoitukseltaan aikuiselle käyttäjälle tehtyjä.

Suurimmat käytettävyysongelmat tulevat aseen perusrakenteesta. Manuaalitoimisessa kertatuli-ilmakossa bullpup-muodon edut menevät täysin hukkaan. Pelkästään latausliikettä ja aseen virittämistä varten BP täytyy laskea pois olalta. Latausvivun operoiminen ei sinänsä ole hankalaa, mutta tukittomuus tekee touhusta heiluvaa ja horjuvaa. Ampujan onkin oltava tarkkana, ettei piippu pääse latausliikkeen aikana osoittamaan mihinkään vaaralliseen suuntaan.

Kokeillun aseyksilön kylmätaottu piippu osoitti lupaavia merkkejä tarkkuudesta. Kunhan sopiva (tällä kertaa JSB Exact Jumbo) löytyi, raskaimmilla 5,5 mm luodeilla käynti oli hyvää. 50 metristä ei ollut ongelmaa pitää osumia toistuvasti noin euron kolikon kokoisella alueella.
Kasojen kokoa suurensi kuitenkin laukaisu, joka olli bullpup-aseille tyypillisen rahiseva ja karkea. Laukaisukoneistoa pystyy jonkin verran säätämään, ja pienellä herkistelyllä osumakuviot olisivat varmasti pienempiä. Myös varmistimen liike oli hivenen uutuudentahmea.

Aseen 13 luodin rullalipas toimi takeltelematta. Pienellä näpräämisellä aseen luodit pystyi myös syöttämään piippuun yksitellen.

Kaikenkaikkiaan Orion BP oli hauska, siististi valmistettu ja myös metsästysammunnan harjoitteluun soveltuva ilmakivääri. Ennakkoluulottomasta ulkomuodosta huolimatta aseen käytössä ei ollut mitään mystiikkaa. Pienen kokonsa ansiosta se myös kulkee treenipaikalle kätevästi lyhyessä aselaukussaan.

Ampumamukavuuteen vaikuttaa muotoilua enemmän aseen PCP-säiliön täyttötapa. Tarvittavaan 200 barin paineeseen ei autokompressori riitä. Käsipumpulla Orionin pumppaa täyteen hikeä valuen muutamassa kymmenessä minuutissa. Sukellusilmapulloa käyttäen aseen saa ampumapaineiseksi muutamissa kymmenissä sekunneissa.

 

Virittäminen vaatii ampumaotteen ja -asennon purkamista.
Brittiarmeijan SA80 on tyypillinen bullpup-muotoinen sotilasase. Bullpup-termin on arveltu viittaavan lyttynaamaiseen englanninbulldogin pentuun, ja ensimmäiset pulttilukkoiset bullpup-kiväärit tulivatkin Britanniasta. Kuva: Defense Forces UK

 

Cometa Orion Bullpup
Hinta: 678,00 (sis. laukun)
Paino: 3,4 kg
Pituus: 730 mm
Piippu: 470 mm
13 luodin rullalipas
Myyjä: airguns.fi
 

 

50 metrin osuntaa ilmakkotauluun. BP piti selvästi enemmän JSB:n painavista ja hitaista kuin Weihrauchin nopeista ja keveistä luodeista.

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.