Gösta Sundqvist, suuri verkkarihousuinen metsästäjä

Leevi and the Leavingsien solisti Gösta Sundqvist täyttäisi tässä kuussa 61 vuotta, jos eläisi - mutta olisiko hän enää metsästäjä?

 

Eteläisen Helsingin kivikorttelit olivat luonteva poseerauspaikka Göstalle, vaikka mies viihtyi myös merellä ja metsässä. Kuva: Otavamedia / Ari Heinonen

Laulaja, futisvalmentaja ja radiokoomikko Gösta Sundqvist viettäisi synttäreitään 17. toukokuuta, mutta kohtalo päätti toisin. Kuolo korjasi monilahjakkaan miehen sairauskohtauksella 15 vuotta sitten.

Harva tietää, miten tärkeä rooli metsästyksellä oli espoolaisen Göstan elämässä .

Sundqvist oli perusteellinen työmyyrä. Hän teki musiikkia omalle Leevi and the Leavings-bändilleen sekä muille artisteille. Lisäksi hän teki Yleisradiolle Koe-eläinpuiston ja Tietokoneenkorjauskurssin kaltaisia kulttimaineeseen nousseita ohjelmasarjoja sekä valmensi perustamaansa Johanneksen Dynamo –jalkapallojoukkuetta. Yhtä intohimoisesti hän suhtautui metsästykseen.

- Pitkien työpäivien vastineeksi saaristo ja metsä olivat Göstalle tärkeitä henkireikiä. Hän sanoi pystyvänsä nollaamaan päänsä luonnossa. Oli hänellä selkeästi hyvin vahva saalistusviettikin, kertoo Gösta-elämäkerran tehnyt tietokirjailija Timo Kalevi Forss.

Metsästys oli Sundqvistille luultavasti isän, suomenruotsalaisen raksamiehen peruja.

- Faijansa kanssa hän kävi merilinnustamassa muun muassa Turun saaristossa, Forss kertoo.

Alueuutisissa 1996 Gösta kertoo haahkapaistin salat - ja miksi kokki tarvitsee hommaan 4-5 punaviinipulloa.

Toinen läheinen jahtimaisema tuulipuvuista ja verkkarihousuista tykänneelle miehelle löytyi Lieksan liepeiltä. Paikallisten kanssa pystyi turisemaan ilman julkkiksen paineita. Maakuntalehden arkistoista löytyy jopa kuva, missä Gösta istuu Lieksan torilla juttelemassa mukavia.

Metsällä Gösta oli aikalaiskertomusten mukaan vapautuneempi ja seurallisempi kuin arkioloissa. Mies, joka normaalioloissa ei juuri alkoholia käyttänyt, myönsi voivansa hyvän jahtipäivän päätteeksi ottaa jopa oluen.

Pohjois-Karjala –biisi onkin todennäköisesti syntynyt sikäläisten metsästysreissujen inspiroimana.

-Gösta ei varmasti itse ikinä kiskonut kaljaa auringonnousuun, mutta loistavasti siinä välittyy näiden hänelle tärkeiden hetkien tunnelma, Forss sanoo.

Sundqvist myös valmisti riistaruokansa itse. Hänen Alueuutiset-lehteen 1996 kirjoittamansa hulvaton haahkapaistin resepti paljastaa, että partasuu tiesi miten lintu valmistetaan - ja osasi vielä nauraa liian tosikoille jahtigourmet-kokeille.

Vanhemmiten Gösta alkoi muuttua aiempaakin kulutuskriittisemmäksi. Ajokortiton mies paheksui saastuttamista ja ympäristön likaamista. Äkkirikkaat optiomiljonäärit ja tyylitajuttomat keinottelijat olivat hänelle alituinen pilkan kohde. Luonnonsuojelun arvot hiipivät puheisiin ja tekoihin.

Juuri ennen kuolemaansa hän oli jo aloittanut kuntokuurin, ja kiinnitti enemmän huomiota terveisiin elämäntapoihin.

- On mahdotonta sanoa, millainen hän olisi valinnoiltaan nyt. Olisiko hän nyt enää metsästäjä saati edes lihansyöjä, Forss pohtii. Jos olisi, Gösta tekisi sen joka tapauksessa omalla tyylillään, omassa rauhassaan ja muotivirtauksista välittämättä.

 

Gösta Sundqvist (1957-2003)

 

 

Göstan elämästä kiinnostuneille oiva kirja: Gösta Sundqvist - Leevi and the Leavingsin dynamo, Into Kustannus 2017

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.