Norja kieltää puoliautomaatit - fake news vai ei?

Aselehdissä on kauhisteltu ja uutismedioissa kehuttu Norjan päätöstä "kieltää itselataavat aseet" vuodesta 2021 alkaen. Mitä norjalaiset todellisuudessa aikovat tehdä, onkin jo vähän monimutkaisempi juttu.

Norjan parlamentin eli suurkäräjien lakivaliokunta päätti tänä keväänä tukea hallituksen esitystä maan uudeksi aselaiksi. Lakiesityksen kohta itselataavien aseiden kieltämisestä on uutisoitu näyttävästi. Siitä ovat repineet otsikoita niin ampumaharrastuksen vastustajat kuin erilaiset vapaata aseenkanto-oikeutta kannattavat yhteisötkin - kummatkin enemmän tai vähemmän heppoisilla perusteilla.

Katsotaanpa, mitä aselakiuudistuksesta oikeasti tällä hetkellä tiedetään, ja mitä tapahtuu jos lakiesitys menee aikanaan parlamentissa läpi. 

Väite 1. "Itselataavat aseet kerätään omistajilta pois ja ne ovat totaalikiellossa vuodesta 2021 alkaen."
Faktaa: Lakiesityksessa kielletään sotilasaseista muokatut itselataavat kiväärit ja aseet, jotka on luotu viranomais- ja sotilaskäyttöön. Todennäköisesti tällä lopetetaan ainakin erilaisten AR-15-, AK47-, FN FAL- tai HK G36-johdannaisten kauppa.

Ne aseet, joihin Norjassa tällä hetkellä myönnetään aselupia metsästysperusteella, säilyisivät esityksen mukaan vastedeskin luvallisina. Lista viranomaisten nyt hyväksymistä asetyypeistä löytyy tästä linkistä.
Erikoista kuitenkin on, että nykyisten luvallisten asemallien joukossa on Ruger Mini, jollaista joukkomurhaaja Breivik käytti vuoden 2011 Utöyan surmatyössään. On poliittisista syistä hyvin todennäköistä, että lista pienenee ja ainakin tuo Breivikiin liitetty Mini karsitaan sieltä.

Kun juttelin norjalaisten kollegoiden kanssa asiasta, heidän mielestään esimerkiksi Valmet Petrasta ei vastaavia poistopaineita kuulemma ole. Vaikka malli perustuukin tekniikaltaan RK62-rynkkyyn eli AK47-klooniin, siihen eivät käy Kalashnikovien "pelottavat" ja isot lippaat. Myös aitovenäläiset Veprit ovat yhä sallittuja.

Kielletyksi tulevat aseet pitää siirtymäaikana myydä pois - käytännössä esimerkiksi muiden Pohjoismaiden markkinoille missä itselataavilla aseilla on vielä kysyntää. Toteutuksesta ei ole konkreettisia päätöksiä, mutta rahallista korvausta aseiden omistajille tuskin on luvassa.
Tämä ymmärrettävästi on suututtanut norjalaiset metsästäjien ja ampujien etujärjestöt.
 

Hyväksyttyjen aseiden listalta löytyvät meilläkin yleiset mallit: Benelli Argot, Sauer 303:t ja Browning Bar:it. Ja se Valmetti.

Väite 2: "Aselakien kiristys johtuu EU:n asedirektiivin määräyksistä, Norjan vihervasemmisto-kommarihallituksesta ja siitä että Bryssel haluaa riisua kansalaiset aseista."

Tätä on toistettu kiihkokansallisilla keskustelupalstoilla ja muun muassa venäläisessä mediassa. Faktaa on kuitenkin yhä, että aselakiehdotus on Norjan nykyisen oikeistohallituksen luomus viime syksyltä. Vuonna 2011 Utoya-surmien aikaan Norjassa oli vasemmistohallitus, ja oppositio moitti sitä aikanaan kovasti toimettomuudesta aselakien kiristämisessä.

Vaikka Norja onkin yhdenmukaistanut monta lakiaan ja etenkin talouden säädöksiään EU-direktiivien mukaiseksi, Norja ei edelleenkään ole EU-maa eikä oikein millään mittarilla katsottuna - varsinkaan aseasioissa - Brysselin käskyläinen.

Valmet Hunter/Petra ei toistaiseksi ole Norjassa tulevillakaan kieltolistoilla. Niiden määrä vähenee lähinnä luonnollisen poistuman kautta.

Väite 3: Uusi aselakiehdotus vaikeuttaa aseiden omistamista ja lopettaa harrastuksen Norjassa.

Faktaa: Uudessa aselaissa olisi kaikkien harrastusaseiden omistamista helpottava yksityiskohta, jota moni ulkomainen arvostelija ei ole huomannut.
Norjassa on nykyisin käytössä samanlainen vapengarderob-rajoitus kuin Ruotsissakin. Yhdellä harrastajalla saa olla enintään kuusi erilaista ampuma-asetta (mikä selittää vaihtopiippuaseiden suosiota, koska irtopiippuja ei kiintiöön lasketa).
Uudessa lakiesityksessä tämä kiintiö nostetaan kahdeksaan aseeseen.

Alan etujärjestöt Norjassa vastustavat kieltoajatuksia, mutta vastaavasti ne ovat kehuneet asemääräkiintiön nostoa tervetulleena parannuksena nykytilaan. Harrastamista uusi laki ei lopeta, mutta varmasti se muuttaa harrastamisen tapoja ainakin välinevalikoiman kautta.

Aseiden omistukseen tulee lähivuosina kaikkialla läntisessä maailmassa uusia rajoituksia. Osa näistä tehdään perustelluista syistä ja osa lainsäätäjien paniikkiratkaisuina terrorismin torjunnan nimissä. 

Siksi näistä pitää jakaa faktatietoa - liioittelematta ja pelottelematta kumpaankaan suuntaan.

Jos kiinnostaa, Norjan koko lakiesityksen tekstin (norjaksi) löytää tästä linkistä.

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.