Saako dronen pudotettua ampumalla, kysyy jenkki - ja ostaa huuhaapanoksia

Jiihaa! Trumplandiassa patruunakauppiaat ovat löytäneet uuden rahantekokeinon: haulikonpaukut joiden väitetään tepsivän kuvauskoptereihin.

Mainosteksteistä huolimatta siviileille myytävissä dronepaukuissa ei oikeasti ole sotavehkeistä tuttua köyhdytettyä uraania. Kuva: LuckyGunner.com

Ärsyttävästi surisevat dronet voivat olla esimerkiksi kesämökkialueilla samantapainen äänimaisemariesa kuin vesiskootteritkin, ja yksityisyyden häiritseminen on niillä erittäin helppoa. Suomessakin tiedetään tapauksia, jossa lennättäjät ovat yrittäneet huvikseen tiirailla kopterikameroilla mökkirantojen naku-uimareita. Pitkämielisimmänkin lomailijan pinna voi lopulta kärähtää tällaisesta, ja laitetta tekee vähintäänkin mieli viskata kivellä.

(Viime kesänä Asikkalassa mökinomistaja pudotti tiluksilleen tulleen kopterin haulikolla. Melkoinen sotkuhan siitä tuli kaikille osapuolille, kuten tästä Ylen uutisesta käy ilmi.)

Yhdysvalloissa ihmisten kopteriallergia on saanut jo isommat mittasuhteet. Yksityisyyden suoja otetaan siellä vainoharh... eikun  vakavammin kuin Euroopassa. Moni salaliittoteorioihin hurahtanut jenkki on ihan varma, että hänen omakotitonttinsa liepeillä pörräävä kopteri on joko murtokohteita etsivien konnien, tai pahimmassa tapauksessa viranomaisten lähettämä.

Koska amerikkalaiset ovat tottuneet ratkomaan pelko-ongelmiaan tuliasein, tähänkin kopterivaivaan löytyy jo monen kaliiperin lääkkeitä. 

Mökkirannan yllä vienosti suriseva vieras drone voi toki olla ärsyttävä riesa. Kuva: Otavamedia / TM.

Pienet haulikonpatruunavalmistajat ovat jo pitkään hoksanneet pakata normaaleja hanhi- ja kalkkunapatruunoitaan erilaisilla jännillä brändinimillä varustettuihin laatikoihin, vaihtuvien uhkakuvien mukaan. Niin nytkin. Tavallinen kuparoituja tai rautaisia 4-7 millin hauleja sisältävä Turkey Shot -kalkkunapaukku muuttuu pakkaustekstejä ja -kuvia vaihtamalla "ultimate-drone-killer" -panokseksi, josta voi periä tylsiin metsäpaukkuihin verrattuna tuplahinnan.

Menekki on tasaisen varmaa, koska Yhdysvalloissa kaikkia patruunoita myydään muutenkin käsittämättömiä määriä. Tammikuussa Las Vegasin Shot Show -messuilla tapaamieni kauppiaiden mukaan perusharrastajakin ostaa milloin mitäkin erikoisleimalla tai -kansikuvalla varustettuja spesiaalipaukkuja "couple of boxes" vuodessa.

Maailmanlopun odottajat, prepperit ja survivalistit ovat sitten kokonaan oma ostajaryhmänsä. He voivat hamstrata satoja panosrasioita bunkkerinsa nurkkaan eri tarkoituksia varten. Kuvauskoptereille omansa, zombien hyökkäyksille omansa.

Drone-apokalypsi uhkaa ja Isoveli lentää pihasi ylle, kerää nyt koti täyteen kopterintappopanoksia, jippi-jai.

Siviileille myytävissä "kopterintuhoamispanoksissa" on vain yksi mutta. Ne eivät välttämättä tepsi koptereihin lainkaan. Tai ainakaan yhtään sen paremmin kuin muutkaan tuliaseiden patruunat. 

Karskeinkin sorsatykki-haulikko tehoaa tavallisilla haulipanoksilla koptereiden kaltaisiin maaleihin korkeintaan runsaan 50 metrin matkoille. Luotiaseilla taivaalle ampuminen taas on luodin takavaara-alueen takia äärimmäisen vaarallista kaikille lähiseudun asukkaille. Luodit ja haulit tuppaavat kauas lentäessään Murphyn lain mukaisesti osumaan sellaisiin paikkoihin mihin ei saisi osua, liian usein myös sivullisiin ihmisiin ja eläimiin. Drone on hyvin pieni maali, joten ohilaukausten riski on valtava.
Kaikista näistä syistä Yhdysvalloissakin monen osavaltion viranomaiset kieltävät jyrkästi kuvauskopterien ammuskelun. 

Kaukana lentävää dronea on sotatoimialueillakin hyvin vaikea saada alas ampumalla. Myös Suomessa viranomaiset ja armeija etsivät parempia ja turvallisempia keinoja urkintakopterien rauhanomaiseen pudottamiseen. Kopterin sähköaivojen sekoittaminen erilaisilla voimakkailla häirintäsignaaleilla on suhteellisen hyvä tapa saada vispilä alas, mutta varmaa sekään ei ole.

Viranomaisten omalla dronella häirikkökopterin kimppuun käyminen on nopein keino häätää tunkeilija pois. Oma kopteri voi joko törmätä siihen tai kuljettaa haavimaista verkkoa, johon pahisten kopteria voi yrittää saalistaa. Kaikki nämä vaativat oman kopterin ohjaajalta jonkin verran Punaisen Paronin ilmataistelutaitoa.

Myös oma kopteri todennäköisesti menee dogfightissa päreiksi, mutta viranomaisillehan tällainen rahanmeno ei ole este.

Skynet on nimensä mukaan patruuna joka sisältää verkoksi avautuvan ammuksen. Kuva: LessLethal.com

Yksi haulikoille tehty drone-erikoispatruunaversio on kuitenkin pärjännyt viranomaistesteissä kohtalaisesti. Yhdysvaltalaisen AMTEC Less Lethal Systemsin valmistama 12-kaliiperinen patruuna "Skynet" avautuu hetken lennettyään metallipainoiseksi, 1,5 metrin läpimittaiseksi naruverkoksi. Osuessaan narut kietoutuvat kopterin roottoreihin ja laite tulee klimppinä alas, ainakin teoriassa.

Haulikossa pitää olla rihlattu piippu tai vähintään rihlaussupistus, että projektiili lähtee lentoon oikeaoppisesti.

Yhdysvaltain ilmavoimat on kokeillut verkkopatruunaa tukikohtiensa lähellä pienehköjen, lähietäisyyksille tunkevien kuvauskopterien torjumiseen. Osumisprosentti ei ole ilmeisesti ollut valtava, mutta osuessaan vaikutus on ollut hivenen parempi kuin haulipanoksilla. 

Kolmen paukun rasia maksaa Yhdysvalloissa parisenkymmentä taalaa - ja niitä saavat myös siviilit ostaa joko netistä tai militäärihenkisistä erikoisliikkeistä. Ilman harjoittelua näillä ei osu, ja harjoittelusta tulee ihanan kallista, mutta mitäpä ei pahaa päivää odottava jenkki turvallisuudentunteestaan maksaisi.

Skynet-patruunasta tömähtänyt verkko kiitää kohti maalikopteria. Kuva: LessLethal.com

Ai miten nämä paukut toimisivat Suomessa? Älä edes suunnittele. 

Jos joku lennättää kopterinsa luvatta tonttisi päälle, hän voi tietysti syyllistyä rangaistavaan salakatseluun. Silti kyseessä voi olla myös esimerkiksi poliisin tai armeijan drone, jolla etsitään jotain tai joka on huristamassa virkakeikalle jonnekin lähinaapurustoon.

Toisen omistaman esineen tahallinen rikkominen tutkitaan yleensä vahingontekona, ja siitä voi tulla tekijälle sakkoja. 

Koptereissa on kamera, joten aseella osoittelukin tallentuu aika varmasti kopterinkäyttäjän ruudulle. Ei siis kannata sohia pyssyllä lentolaitteen suuntaan ellei halua päätyä raastupaan - ja sen lisäksi myös sosiaaliseen mediaan varoittavana esimerkkinä....

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.