Sihti kohti kolmiota: pikakokeessa SeeAll Sight -tähtäin

Amerikkalaisten hat-hat-tacticool-kauppiaiden kekseliäisyydellä ei ole rajaa: nyt ampujaskene on pöhissyt noin vuoden ajan uudesta "mullistavasta" tähtäinuutuudesta, jyvän ja hahlon korvikkeeksi mainostetusta SeeAll Sightista. Avotähtäin jossa on lasia muttei optiikkaa - mihin kategoriaan tämä vimpain pitäisi sijoittaa?

Toiminnallisessa ammunnassa SeeAll on helpompi kuin perinteiset hahlo ja jyvä, varsinkin aloittelijoille.

SeeAll Sightin rakenne on yksinkertainen. Otetaan pieni vahva alumiinirasia, tehdään siihen upotukset valokuidulle, lasilevylle ja picatinny-kiskolle. Syntyneen vimpaimen läpi katsoessa silmiin piirtyy jyvän virkaa toimittava tähtäinkolmio.

Kolmion valoisuutta tai kokoa ei voi säätää, se saa voimansa luonnonvalosta. Hämärässä kolmio näkyy yhtä heikosti tai vahvasti kuin mikä tahansa tritiumpisteillä vahvistettu hämärätähtäin. Osumapistettä pystyy kyllä säätämään rasian päällä ja sivulla olevista hengettömän pienistä ruuveista. Säätö toimii kohtuullisen hyvin, vaikka ruuvit ovat tunnottomia: perinteisen punapistetähtäimen tai kiikarin kaltaisia napsuja ei säädettäessä kuulu.

Kolmion heijastuskuva kelluu tähtäinlevyllä vatupassimaisesti. Parallaksia ei ole, joten periaatteessa SeeAll Sightilla pitäisi pystyä ampumaan vaikka käyttäjä ei asettuisikaan ihan optimaaliseen tähtäysasentoon.

Periaatteessa siis. Käytännössä tähtäin on hyvin herkkä kolmion oikealle asennolle. Elleivät kolmio ja tähtäimen ohut horisonttiviiva ole tähdätessä täysin suorassa, osumat karkaavat äkkiä muutaman kämmenenleveyden verran väärään suuntaan.

Ampuminen onnistuu toiminnallisten lajien harrastajien tapaan oikeaoppisesti molemmat silmät auki. Koska optiikassa ei ole mitään suurennosta, havainnointitarkkuutta rajoittavana tekijänä on käyttäjän oma näkökyky.

Sateessa tähtäimen suojaton levy kastuu, mutta levyllä kelluvat pisarat eivät haitanneet käyttöä liikaa. Räntäsade ja lumen pakkautuminen tähtäimen päälle on tietysti eri asia. Mekaaniselta kestoltaan tähtäin vaikuttaa kelvolliselta.

Rekyylinsietoakin valmistajan mukaan löytyy: tähtäintä mainostetaan niin kiväärien, käsiaseiden kuin haulikoidenkin päälle sopivaksi.

Tältä se näyttää suomalaismetsässä.
Tältä sen pitäisi näyttää.

Kokeilussa SeeAll Sight antoi vähän ristiriitaisen vaikutelman. Tähtäimellä ammuttiin pahvitauluihin vaihteleville 25-50 metrin etäisyyksille.

Aloitteleville ampujille sen käyttö oli huomattavan helppoa, ja sillä pääsi nopeammin parempiin tuloksiin kuin perinteisellä jyvän ja hahlon yhdistelmällä. Vasta-alkajat kehuivat tähtäämisen yksinkertaisuutta.

Kokeneemmat ampujat sen sijaan joko tähtäsivät laitteella liian tarkkaan tai liian huolellisesti, ja kunnollisen kasan aikaansaaminen oli hankalaa. Parhaiten tähtäin tuntui sopivan nopeatempoiseen ammuntaan, jolloin tähtäinkuvaa ei ehdi "hieroa" liikaa kohdalleen.

Tämän tähtäinmallin sopivuudesta kilpailukäyttöön on ollut jonkin verran suomalaisfoorumeillakin puhetta. Periaatteessa se ei ole suurentava laite, eikä optinen tähtäin, eikä paristoja vaativa punapistetähtäinkään, joten sen pitäisi kelvata niihinkin ammuntalajeihin joissa sallitaan vain ns. normaalit rautatähtäimet. Käytäntö voi olla kuitenkin eri asia, ja kisajärjestäjät voivat halutessaan päättää laitteesta mitä haluavat.

SeeAll Sightilla ei tiettävästi ole Suomessa maahantuojaa, vaan yhdysvaltalaisvalmistaja myy tuotetta suoraan verkkosivujensa kautta. Perustähtäimien hinta on ollut 99 dollarin kieppeillä - päälle tulevat tietysti Suomeen toimitettuna muutaman kympin posti- ja tullauskulut.

Kotimaassaan laite on kyllä hintansa arvoinen.

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.