Pistoolit palasivat Britanniaan

Englanti kielsi aikoinaan pistoolit ja revolverit - mutta nyt niitä ostetaan siellä laillisesti yhä enemmän. Miksi?

Long Barrel Pistol, sallittu briteillekin. Kuva: Shooting Sports

Aselakikeskusteluissa vedotaan usein englantilaisiin esimerkkeihin täyskieltojen vaikutuksesta. Vuonna 1996 Dunblanessa tapahtuneen pikkulasten joukkoampumisen jälkeen Iso-Britannia kielsi kansalaisiltaan uudenaikaisten lyhyiden käsiaseiden hallussapidon.
Valtio lunasti vuoden 1997 aselain määräyksellä pistoolit ja revolverit rahalla ja teki laittoman käsiaseen omistamisesta ankarasti rangaistavaa.

Sen jälkeen maassa ei ole tehty lyhyillä käsiaseilla yhtään joukkosurmaa. (Aseellisten rikosten määrä on toki pysynyt suurena, sillä rikollisjengit käyttävät laittomia aseita välienselvittelyissään vähintään yhtä paljon kuin ennenkin.)

Britannian poliisin tämänhetkistä aselakiohjetta voi selata tästä linkistä

Näennäiseen täyskieltoon jäi kuitenkin paljon poikkeuksia. Esimerkiksi "Britannian historiaan olennaisesti liittyvät" käsiaseet säästyivät romutukselta kansanperinteen säilyttämisen nimissä. Siksi maassa on yhä luvallisesti jäljellä paljon armeijan käyttämiä Webley-revolvereita ja buurisotien aikaisia Ukko-Mausereita.
Myös Villin Lännen harrastajien suosimia mustaruutirevolvereita ja -pistooleja saa ostaa ja myydä laillisesti.

Yksinkertainen tukivarsikin lasketaan aseen peräksi, mikäli se on kiinteästi kiinnitetty. Kuva: Shooting Sports

Brittien aselain erikoisin kansallinen kummallisuus on niinsanottu LBP-ase, Long-Barrel-Pistol, jolla alunperin tarkoitettiin ns. pistoolikarbiineja eli pistoolinpatruunaa ampuvia lyhyehköjä aseita. Nämä säilyivät aselaissa luvallisina.
Teknisinä ehtoina on, että aseen piipun pitää olla vähintään 30-senttinen, ja aseen kokonaisuuspituuden on oltava vähintään 60 senttiä.

Harrastajat huomasivat, että mikä tahansa tavallinenkin pistooli täyttää lain ehdot, mikäli siihen vaihdetaan pitkä piippu ja kiinteä perä. Perän muotoa ei ole erikseen määritelty, joten pitkä ohut metallitankokin kelpaa sellaiseksi.
Ongelmana vain oli, että maahantuojat eivät saaneet tuoda Britanniaan tavallisia lyhyitä pistooleja ja sepittää niitä lainmukaisiksi. Jos sitä yritti, tulli ja poliisi pysäyttivät muokkaamattomat aseet heti rajalle ja tuojalle räpsähti ankara laittoman aseen maahantuontirangaistus.
Isot asevalmistajat taas eivät viitsineet pelkkien pienten brittimarkkinoiden takia tehdä pistooleistaan erillisiä UK-versioita - ennen kuin nyt.

Muutama vuosi sitten esimerkiksi belgialainen Browning ja saksalainen GSG alkoivat tuoda Englantiin vartavasten sikäläisiin spekseihin valmistettuja pitkäperäisiä pistoolejaan. Myynti käynnistyi ilmeisen hyvin, sen verran paljon näitä ja muita vastaavia aseita mainostetaan ja esitellään nyt alan harrastelehdissä.

Tänä keväänä lähes jokaisesta Euroopan markkinoilla myytävistä pienois- ja palveluspistooleista voi löytää jo brittilaillisia versioita. Hinnat ovat hivenen kalliimpia kuin mitä vakiomallisista aseista meillä pyydetään, mutta silti brittiharrastajien hinku pistooliammunnan pariin näyttää vain kasvavan.

 

 

Browning Buckmark LBP on yksi suosituimmista brittiversioista. Kuva: UK GunBrokers

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.