Kivääri nimeltä Kivaari, puukko nimeltä Puukko

Amerikkalaisten mielestä Kivaari on upea AR-klooni ja Puukko hieno kolumbialaisvaikutteinen viidakon veitsi. Mutta kuka on Simo Häyä?

DRD Tacticalin Kivaarin saa 5000 dollarilla, ilman oheistarvikkeita.

Oli pakko hieraista silmiään, kun näki tammikuun numeron yhdysvaltalaisesta Firearms News -lehdestä. Kansitekstissä komeili Kivaari 338 Lapua Magnum, uusi amerikkalainen ase.

WTF, ihmettelisi jenkki. No, kyseessä on pienen custom-asepaja DRD Tacticalin uusin luomus, pitkänmatkan ammuntaan tehty tarkkuusase. Itselataavaa Kivaaria saa vain pohjoismaisissa kaliipereissa .338 Lapua Magnum tai .308 Norma Magnum.

Ase saa lehden arvostelussa lähes pelkkää ylistystä. Tehtaan lupaama 1 MOA:n tarkkuus täyttyi testeissä suurpiirteisesti tulkiten ainakin Lapuan tehdaspatruunoilla. 300 jaardiin osuminen ei tuottanut ongelmia. Wilsonin laukaisukoneistoa ja Magpulin perän monipuolisia säätömahdollisuuksia (sekä ergonomiaa) kehuttiin kovasti.

Aseen AR-sukuinen suoralla kaasulla, ilman kaasumäntää toimiva mekanismi likasi koneistoa jonkin verran, mutta tuskinpa yli 5000 dollaria maksavan ampumainstrumentin ostaja laiminlyö tämän puhdistamista.
Kivaari on kokeneelle harrastajalle suunniteltu, tiukoilla toleransseilla tehty mittatilausase, ei mikään kaalihakkuri joka toimisi missä kuraliejukylvyissä vain.

Suomi mainittu: samassa tammikuun lehdessä oli sekä Kivaari että Simo Häyhä.

Kivaari on take-down-mallia, sen saa nopeasti purettua kaupanpäällisenä tulevaan kantoreppuun. Firearms Newsin testiraportista ei käynyt ilmi, miksi vehkeen nimeksi on pantu "Kivaari."

Se toki kerrottiin, että eksoottisella suomenkielellä sana tarkoittaa samaa kuin "rifle", kivääri, ja annettiin ymmärtää että suomalaiset ovat erityisen osaavaa pyssyväkeä.

Samassa lehdessä, ei mitenkään tähän Kivaari-testiin liittyen, oli myös kansijuttu suomalaisesta Talvisodan tarkk'ampuja-julkkiksesta Simo Häyhästä, tai kuten lehti nimen kirjoittaa, ”Soujeluskunnan sankarista Simo Häyästä”. Siinä kerrottiin lähinnä samat kliseet kuin mitä Wikipediastakin löytyy: onnistuneiden "kaatojen" arvioitu määrä (500+) ja ihmettely pelkkien avotähtäinten käyttämisestä.

Meillähän Suomessa Simunan legendaan on viime aikoina osattu suhtautua jo hivenen realistisemmin. Esimerkiksi tässä Ilta-Sanomien jutussa muistutetaan, että hänen tappomääränsä perustuvat hyvinkin ristiriitaisiin tilastoihin - joita aikansa mainospuhe eli propaganda lisäsi aina joka kierroksella. Häyhä itse ei tiettävästi kehuskellut saavutuksillaan, eikä koskaan väittänyt surmanneensa yli 500 vastustajaa.

 

Häyän Simo Soujeluskunnasta, päivää.
Kivaarin saa poikki ja pinoon kätevästi.
Kun menet Kolumbian viidakkoon, ota mukaan machete ja Puukko.

Toinen hauska Suomi-yhteys löytyi samalta mantereelta, American Survival -lehdestä. Survivalisteja ja preppereitä, "maailmanloppuun valmistautujia" opastava aviisi esitteli uusimmassa numerossaan TOPS Knives -yhtiön Latinalaiseen Amerikkaan liittyviä puskaveitsiä.

Yhdysvaltalainen veitsivalmistaja, vuonna 1998 perustettu TOPS on erikoistunut taktisiin veitsiin ja muihin ammattilaisille suunnattuihin teräaseisiin. Lehden esittelyyn oli päätynyt "skandinaavisella puukko-tyylisellä teräkulmalla varustettu" Tanimboca Puukko.  Se on lehden mielestä "täydellinen selviytymisveitsi Kolumbian viidakkoon".

Jotta monikulttuurisuus olisi tässä teräaseessa mahdollisimman pitkällä, veitsen on suunnitellut Serbiasta syntyisin oleva, mutta Saksassa kasvanut ja nyttemmin jo vuosia Kolumbiassa asunut Goran Mihailovic. Hän omistaa siellä Tanimbocaksi ristimänsä yksityisen luonnonpuiston, ja takoo omia veitsiään silloin kuin muilta ulkoilmapuuhiltaan joutaa.

Puukko-puukossa on canvaspäällysteinen Micarta-laminaattikahva, ja lehden mukaan paljon kolumbialaisia viidakkoveitsien vaikutteita. Vuoleminenkin sujuu terän muodon takia tarkasti, American Survival kehuu.

Veitsellä on jenkkiostajille hintaa 150 dollaria.

 

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.