Villiruokahaaste: pärjäätkö kuukauden riistalla ja kalalla?

Uskallatko muuttaa ruokailutapojasi - ja löytää herkkuja vaikka vegaaniruuasta? Hyvä. Siinä tapauksessa sinunkin on aika auttaa markettilihaan tottuneita tuttujasi löytämään myös riistan ja kalan, aidon lähiruuan hienous. Tänä syksynä on villiruokahaasteen aika.

Ruoka on ottanut monella nykysuomalaisella uskonnon paikan. Ihmisillä ei välttämättä ole enää mielipidettä arki- tai kirkkopyhistä, mutta ruuasta jokaisella on uskonkappaleensa. Lievimmillään ruokauskovainen määrittelee syötävät maun perusteella pahoihin ja hyviin ruokiin, muttei tuomitse muita heidän syömisistään. 
Fundamentalisti taas on kilvoittelussaan ehdoton: vain tietyllä tavalla kasvatetut raaka-aineet kelpaavat, jos haluaa pelastua ruokasynneiltä ja elää hurskaasti.
Ja äärimmäiset ruokauskonsoturit haluavat vielä käännyttää muut pakolla oman uskonnon palvelijoiksi, pitivät nämä siitä tai eivät. 

Ei puhdasoppisuudessa sinänsä mitään pahaa ole: kukin tulkoon ruokavaliollaan autuaaksi. Tärkeintä olisi, ettei saarnaus hurskaamman syömisen tai eettisemmän ruuan puolesta jäisi tyhjäksi puheeksi, vaan ryhtyisimme tässäkin tekoihin. Lihansyönnissä tämä on pikkuhiljaa välttämätöntä, sillä nykyistä lihankulutuksen kasvun tasoa ei Suomikaan loputtomiin kestä.

Edullisen bulkkilihan tuotantotulvassa on kiistattomia pulmia, niin eläinten oikeuksien, ilmaston kuin ympäristönkin kannalta. Puhumattakaan siitä, mitä yhä halvemman ja heikkolaatuisemman tuontilihan ylensyönti tekee terveydellemme.

Eräverkon, Metsästys ja Kalastus- lehden ja Erä-lehden lukijoilla on harrastustensa takia hyvät edellytykset aidosti paremman ruuan hankkimiseen. Emme ole vain kaupan valikoimien varassa – löydämme syötävää luonnosta yllin kyllin. Muutkin kanssaihmisemme löytäisivät, jos vain viitsisivät nähdä sen eteen vähän vaivaa.

Esimerkiksi kalastamisen aloittaminen ei ole kenellekään mahdotonta. Välineet ovat halpoja, ja kalastus olisi monessa rehevöitymisvaarassa olevassa vesistössä suorastaan välttämätön ympäristöteko. Hyvää, maukasta ruokakalaa pitäisi kauhoa ylös paljonkin enemmän kuin nyt. Marjastaminen ja sienestäminen vaatii vain metsään menoa.

Metsästyksessä tarvitaan enemmän opettelua, lupia ja tarmoa, mutta mitenkään ylitsepääsemätöntä se ei normaalilla älynlahjoilla varustetuille ihmisille ole. Metsästyskortin saa, kun asiaan paneutuu tosissaan. Ja tarvetta on: esimerkiksi kauris- ja peurakannat ovat monella suurpedottomalla seudulla kasvaneet niin, että harvennuksella alkaa olla kiire liikennevahinkojenkin vähentämiseksi.

Joten miksi emme ottaisi näistä taidoistamme kaikkea iloa irti? Viime talvena sosiaalisessa mediassa levisi #vegaanihaaste, eläinsuojelujärjestöjen kampanja jolla houkuteltiin ihmisiä kokeilemaan kuukauden ajan pelkkää vegaanista ruokavaliota. Se oli varmasti monelle sekasyöjälle opettavainen kokemus, pitipä vegaaniaterioista tai ei.
Joillakin kokeilijoilla omat ruokamieltymykset vahvistuivat, toiset taas löysivät uusia reseptejä ja vaihtoehtoisia valmistustapoja entisten rinnalle. Omien ennakkoluulojensa voittaminen on aina hyväksi.

Joten kokeillaan tänä syksynä samaa tempausta villiruoka-, kala- tai riistahaasteena, ja haastetaan mukaan tuttummekin. Eletään yksi kuukausi itse pyydetyllä (tai tutulta metsästäjältä ja kalastajalta hankitulla) villiruualla. Lokakuu on hyvä aloituskuukausi, sillä silloin syksyn saaliit alkavat olla jo kypsytettyinä.
Korvataan ruokapöydässämme se merten takaa rahdattu tuontiliha tai -kala hirvellä, peuralla, kuhalla, ahvenella, muikulla... valinnanvaraa on. Ideana on, että pöydästä löytyvä pääruoka olisi aina kotimaan luonnosta.

Jos saalissyksystä tulee kehno, aina voi syödä yhden kuukauden ajan vastaavasti enemmän kasviksia, että haasteen idea säilyy. Niinhän Suomessa on ennenkin tehty. Nälkään ei kukaan kuole, kokeilipa vegaani- tai villiruokahaastetta.

Pääasia, että alamme ajatella, millaista ruokaa syömme ja millä arvoilla elämme. Ja opetamme näitä luonnonläheisiä arvojamme avoimesti muillekin - kotimaisen luonnon herkkujen kautta.

Twitter-aihetunnisteet: #villiruokahaaste #riista #riistahaaste #metsästys

 

Tuontiappelsiineja ja chilejä saa toki pöydästä löytyä - mutta kokeile kuukauden ajan korvata tehotuotantoliha itse hankitulla riistalla ja kalalla. Kuva: Metsästys ja Kalastus -lehden arkisto
Hirvieläinten saalissesonki alkaa syyskuun lopussa. Lokakuussa paisteja on jo pöydissä. Kuva: Metsästys ja Kalastus-lehden arkisto

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.