Vehkeiden putsausta - huolla haulikkosi hyvin

Haulikon putsaaminen on yksi lempipuuhistani. Harmitti kuollakseni, kun palautin viimeksi tehtaalta testissä olleen haulikon putsaamatta, kun tuli kiire. Se on noloa. Haulikosta on pidettävä huolta, oli se sitten oma tai lainassa. Yleensä puhdistan aseen kevyesti heti käytön jälkeen. Toinen ongelma on, että Herra valmentajalta Urheiluaseesta lainassa oleva ratahaulikko, jolla treenailen nyt ahkerasti, niin menee aina hänen mukaansa. Parasta kuitenkin, että saan ampua sillä hyvä peräisellä kaunokaisella.

Ystävär on innostunut metsästyksestä ja käy nyt innolla treenaamassa nyt haulikkoammuntaa. Hän kysyi, että millaiset putsasvehkeet hän tarvitsee. Olin kiireinen, joten vastaus venyi.

Tässä on hyvä muistisääntö, jolla huolto tulee tehtyä vakiona. Ihan sama mistä tulee haulikon kanssa mutta ennen kaikkea metsältä tultaessa hoidan ensin koiran, sitten aseen ja muut vehkeet ja lopuksi vasta itseni ja omat vehkeet, vaikka olisin kuinka väsynyt. Veli opetti ja ihan maalaisjärkikin sen sanoo.

 

Kuva: Hajonta/Joni Turunen

Puhdista vähän usein eli aina käytön jälkeen. Isompi hinkuttaminen käytöstä riippuen kerran vuoteen esim. tai käytöstä riippuen.

Minimi hommia on, että ottaa käytön jälkeen haulikon pois pussista tai laatikosta kuivamaan. Pyyhkii suurimmat vedet. Öljyä piippuun mutta ei liikaa. Ylimääräiset voip ottaa pois…siksi sulla on vehkeet siihen.

Vanha tapa on säilyttää aseita kaapissa piippu alaspäin. Tämä estää ainakin sen, että ylimääräinen öljy ei valu koneistoon, jos sellaista sattuu piippuun jäämään. Muista ettet laita öljyä koskaan liikaa!

Suurimmat hinkutukset sitten erikseen. Puhdistustarve kulkee käsikädessä käytön kanssa. Omat tavat aseen huoltoon oppii tekemällä.

 

Ammun kolme kierrosta per treenit ja sen jälkeen teen kevyen huollon. Tällä hetkellä Urheiluase huoltaa treenikäytössä olevan aseeni...prinsessafiilis... :D Kuva:RH

Kaupasta saa valmiita haulikon puhdistusarjoja jotka on varsinkin aluksi helppo ratkaisu. En ole itse löytänyt mitään suosikkia jota suosittelisin, vaikka niitä tulee pyöriteltyä käsissä aina kun näkee jonkun uuden. Syy ehkä siinä, että turhaan hankkii usean sarjan ihan vain testi mielessä. Niin ja saahan niitä vehkeitä irrallaankin. Se mistä sen sarjan ostaa ja millaisen niin mielipiteitä näyttää olevan yhtä paljon kuin on myytäviä sarjojakin. Hinnoiltaan sarjat ovat laidasta laitaan. Jokainen voi hankkia ihan oman kukkaron mukaan sen boksin. Pääasia että puhdistaa vehkeitään säännöllisesti. Irtovehkeet tuottaa iloa jatkossa...

Varmista boksin ottaessasi, että puhdistuspuikon pituus riittää sinun omalle vehkeelle siis haulikolle. Liian lyhyellä on hankala, lähes mahdoton puhdistaa.

Boksissa on harja, rassi ja pehmeämpi pää öljyämiseen mutta myös kangasriepu käy myös. Pyyhkimiseen käytän nukkaamattomia rättejä puuosille ja vaikka T-paidan riepuja piipun pyyhkimiseen tai vaikka talouspaperi.

Boksia tärkeämpiä ostoksia ovat öljyt. Piippuun laitettavaa öljyä ei saa hinkuttaa perään. (tirskistä). Perään laitetaan peräöljyä (Tirskistä). Puuöljy tai vaha valitaan oman aseesi puuosien mukaan.

Sitten ne rätit. Älä pyyhi perärätillä piippua ja päinvastoin. Rautaan siis aseöljyä ja puuosiin puuöljyä tai vahaa. Asiantuntevat aseliikkeet osaavat neuvoa sinua, kun menet valitsemaan sopivia öljyjä tai vahoja. Itse käytän piippuun Beretan aseöljyä.

Laita omat puhdistusvinkkisi Facebookissa, Instagramissa tai kirjoita kommentiksi tähän alle.

Mukavia putsaushetkiä!

 

Hyvin hoidettu haulikko on pitkäikäinen työkalu. Kuva: RH

Lisää kommentti

Rekisteröidy Eräverkkoon pystyäksesi osallistumaan keskusteluihin. Rekisteröityminen on ilmaista.

Rekisteröidy »

Avainsanat

Suosituimmat

27.09.2017 07:16

Alaston metsästäjä
Metsänneito

Arkisto

Tilaa blogit sähköpostiisi

Saat viikottaisen koosteen julkaistuista blogikirjoituksista suoraan sähköpostiisi.